• Reklama

Jak uczą szkoły tańca?

Wszystko co związane z tańcem

Moderator: Lili

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez M.J » 03 sie 2009, 20:18

Postanowiłem założyć taki temat, ponieważ od dawna jest to coś, co nurtuje mnie i chciałbym znać Wasze opinie.
Jak jest w szkołach tańcach, czy zajęcia są prawidłowo prowadzone? Czy to przede wszystkim placówka dobrego zarobku?
Moim zdaniem (opieram się o bdg szkoły tańca) zajęcia są średnio przygotowane. Mam na myśli przebieg ich. Praktycznie każde zajęcie wygląda następująco: choreograf pokazuje kroki, wszyscy powtarzają je, uczą się choreo przez 2-3tyg i koniec, odklepane, następna choreografia, inny styl.

Taki przebieg bo paru miesiącach może nudzić. Brakuje zajęć technicznych (mówię o new style), które przydałyby się z pewnością. Następnie można byłoby wprowadzać jakieś 'ciekawe zajęcia'. Parę szkół oferowało coś w stylu ciekawych - wyjścia na miasto. Na moje mogłyby jeszcze być zajęcia z freestylu - co jakiś czas. Co człowiekowi po oklepanych choreografiach? Później nadal nie potrafi się ruszać ;]

Z tego powodu po zakończeniu przygody z towarzyskim nie wstąpiłem do żadnej ze szkoły tańca - zostałem samoukiem. Całkiem nieźle mi to wychodzi. Doszedłem do wniosku, że szkoła oferuje praktycznie to wszystko, co możemy zdobyć i osiągnąć bez niej (miejsce, znajomych, umiejętności).

A jakie jest Wasze zdanie? ;>
[center]Ktokolwiek powiedział, że słońce przynosi szczęście, ten nigdy nie tańczył w deszczu...[/center]
M.J
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez kromka » 03 sie 2009, 20:33

Wszystko zależy od szkoły/klubu tańca i podejścia trenerów/instruktorów.
Zacznę od tego, że jestem bardzo zadowolony z mojego klubu. Trenerowi zależy, aby wszystko było ok, jak ktoś ma problemy (nie konieczne bezpośrednio związane z tańcem) zawsze może liczyć na jego pomoc.

Mam wielu znajomych z innego rzeszowskiego kluby (nie podam nazwy ;D) i wiem, że tam trenerka strasznie leci na kasę. Klub prowadzi tylko i wyłącznie w taki sposób, aby zmaksymalizować zyski. Przykładowo u nas szkolenia grupowe (nie mówię tu o zwykłych treningach tylko jak szkoleniowcy do nas przyjeżdżają) 2x 90min kosztują ok 50zł a w tym konkurencyjnym klubie z tymi samymi szkoleniowcami ok 80-90. Skąd ta różnica? To już się sami domyślicie ;P

Ogólnie rzecz biorąc to wszystko zależy od podejścia trenerów/instruktorów. Taka jest moja opinia.
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez lola2009 » 03 sie 2009, 20:52

kromka napisał(a):Mam wielu znajomych z innego rzeszowskiego kluby (nie podam nazwy ;D)

mówisz o Akslu? :-o :shock:
Obrazek
Zostawcie podpis!
lola2009
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez asiiura » 03 sie 2009, 21:28

jaaa mogę szczerze przyznać,ze u mnie wszystko jest bardzo dobrze prowadzone ;)
mamy naprawdę bardzo dobrego trenera ;) !
asiiura
asiiura
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez kromka » 03 sie 2009, 21:35

lola2009 napisał(a):
kromka napisał(a):Mam wielu znajomych z innego rzeszowskiego kluby (nie podam nazwy ;D)

mówisz o Akslu? :-o :shock:

Też słyszałaś taką opinie? Myślałem, że tylko osoby tańczące TT będą wiedziały o co chodzi ;P
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez gagatka133 » 03 sie 2009, 23:42

Ja z mojej jestem zadowolona, cho nie mamy jakichś zajęć na mieście to zajęcia są ciekawe. Trener zawsze jak pokazuje kroki to próbuje nam to dokładnie określić jak mamy to zrobić, np. pomyślcie, że trzymacie wielką piłkę i ja podnosicie, jednym słowem dobrze nam to ilustruje. I nie jest tak, że codziennie tańczymy ten sam styl, tańczymy różne i nasz pan zawsze nam powie skąd się wziął taniec, gdzie zapoczątkował i tak dalej. A jak są jakieś warsztaty to uczniowie (czyli my) mamy taniej:)). Ogólnie bardzo jestem zadowolona z naszej szkoły i polecam ;-)
,,Taniec to muzyka dla oczu, w tańcu jesteś tym kim chcesz być"
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez lola2009 » 04 sie 2009, 10:02

kromka napisał(a):Też słyszałaś taką opinie? Myślałem, że tylko osoby tańczące TT będą wiedziały o co chodzi ;P

Mam znajomych, którzy tam chodzili ^^ no i sama też troche wiem o rzeszowskich szkolach tańca, bo zanim sie do mojej zapisalam, pytalam sie ludzi i sprawdzalam :D

Ja o mojej szkole napisze za niedlugo bo weny narazie nie mam ;]
Obrazek
Zostawcie podpis!
lola2009
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez M.J » 04 sie 2009, 11:04

kromka napisał(a): Przykładowo u nas szkolenia grupowe (nie mówię tu o zwykłych treningach tylko jak szkoleniowcy do nas przyjeżdżają) 2x 90min kosztują ok 50zł a w tym konkurencyjnym klubie z tymi samymi szkoleniowcami ok 80-90. Skąd ta różnica? To już się sami domyślicie ;P

To i tak tanio. U mnie ceny wahają się od 80-120zł za miesiąc (zajęcie 2x90). Niedawno otworzyli Look4Dance to tam cena dla maturzystów była = 50zł, jednak jakoś teraz cicho o tej szkole, więc nawet nie wiem czy nie zamknęli jej.

Podobnie wkurza mnie zachowanie niektórych trenerów, kumpela nie pojechała na zawody (miała problem z kasą i ogólnie nie chciała) to została wyrzucona ze szkoły. Ja miałem podobną sytuację jak uczęszczałem jeszcze na towarzyski, nie chciałem jechać na obóz to prowadząca powiedziała mi, że mnie wyrzuci. Sam odszedłem, więc nie musiała się fatygować.
[center]Ktokolwiek powiedział, że słońce przynosi szczęście, ten nigdy nie tańczył w deszczu...[/center]
M.J
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez asiiura » 04 sie 2009, 14:03

ja place 15 zl miesięcznie ;p i mam raz w tygodniu zajęcia po 2,5 h ;p

FTN "Klips" i TT Revolta w Jastrzębiu Zdroju to jest porażka !
asiiura
asiiura
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez M.J » 04 sie 2009, 14:31

Wow, czemu tak tanio? :o aż dziwne ;p
M.J
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez lola2009 » 04 sie 2009, 15:03

15zl miesiecznie? a nie dziennie przypadkiem??
Obrazek
Zostawcie podpis!
lola2009
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez asiiura » 04 sie 2009, 15:35

nie ;p 15 zl miesięcznie ;p
aaa mam baardzo wysoki poziom, uczennica mojego trenera byla w YCD,inne uczennice są najlepszymi tancerkami na świecie ;p
także sama jestem w szoku,ale korzystam ;) !
aaa jesli mamy jakies warsztaty to zazwyczaj za darmo!
asiiura
asiiura
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez M.J » 04 sie 2009, 19:10

assiura napisał(a):uczennica mojego trenera byla w YCD

to akurat na mnie nie robi wrażenia ;]

ale fakt jakoś za tanio, może Ty masz taką zniżkę? ;P bo to jest, aż niemożliwe ;)
albo robią to dla innych, a nie dla siebie - za co chwała im.
M.J
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez asiiura » 04 sie 2009, 20:50

nie ;p wszyscy placa 15 zl ;p
nie ma zadnej znizki ;d;p
asiiura
asiiura
V.I.P.
V.I.P.

Jak uczą szkoły tańca?

Postprzez Lili » 08 sie 2009, 12:44

Tak, to możliwe. Wzięło mnie ostatnio na taniec współczesny, i u nas, w Poznaniu, w Młodzieżowym Domu Kultury, zajęcia kosztują... 5 złotych! za miesiąc. Nie wiem dokładnie ile trwają, bo jeszcze tam nie byłam, ale odbywają się 2 razy w tyg. Co do poziomu, słyszałam same dobre opinie.

U nas oprócz układów, jest też (a może przede wszystkim?) technika. Jesteśmy kształceni pod kątem turniejów.

Hm, 50 zł?! zazdroszczę!

Ja samoukiem nie potrafiłabym zostać (choć Ciebie podziwiam), bo mi przede wszystkim potrzebna jest krytyka, jasna ocena i wytknięcie moich błędów. Naprawdę lubię, gdy trener mi zwraca uwagę i poprawia, bo od tej chwili robię o ten jeden błąd mniej, o którym mogłam nie mieć pojęcia. Choć z towarzyskim jest inaczej niż z nowoczesnym.
Motto partnerki? 'Iść - nie uciekać, być - nie blokować' ;)
Lili
Moderator
Moderator

Następna strona

Powrót do Ogólnie o tańcu