• Reklama

Jak zacząć ?

Wszystko co związane z tańcem

Moderator: Lili

Jak zacząć ?

Postprzez co3en » 10 gru 2009, 19:53

Witam ;-)

Czy możecie mi poradzić jak i od czego zacząć naukę tańca ??

Mam straszną ochotę trochę się wyżyć, odreagować i pomyślałem, że taniec byłby do tego doskonały ;) Zacząłem więc przeglądać stronki krakowskich szkół tańca i utknąłem ... wszędzie do wyboru jest co najmniej kilka jego rodzajów - choć może tylko dwa - towarzyski i do tego wiele odmian nowoczesnego ?

W każdym razie chciałem Was poprosić żebyście pomogli mi podjąć decyzje co wybrać na początek ? Ja sam nie wiem czego bym chciał - choć myślę, że było by miło jak by skutkiem takich treningów było jakieś swobodniejsze tańczenie np w jakichś kubach, gdzie bywam ze znajomymi ;)

Liczę też, że napiszecie mi coś o poszczególnych rodzajach tańca, zadacie jakieś pytania, które pomogą mnie i Wam w podjęciu decyzji. Miło było by też jak by ktoś kto tańczy już w Krakowie polecił mi jakąś konkretną szkołę tańca gdzie instruktorom naprawdę zależy, żeby czegoś nauczyć :-)

Co do mojej osoby to mam 23 lata nie mam żadnej dziewczyny ani koleżanki, którą mógłbym na takie kursy namówić, i moim zdaniem nie mam zbytniego wyczucia rytmu :-)

Chyba najważniejsza rzecz: o tańcu nie mam żadnego pojęcia więc miejcie to proszę na uwadze ;-)
co3en
User
User

Reklama

Jak zacząć ?

Postprzez Alhana » 10 gru 2009, 23:21

Nie ma odmian tańca nowoczesnego!
Taniec nowoczesny to jest disco dance i wszystko w ten deseń! xP
Ale tutaj się nie dziwię, bo ja sama do niedawna byłam tego nieświadoma - nigdy nie do końca wiedziałam jak to z tym nowoczesnym jest. ^^
W Krakowie na pewno jest nie jedna dobra szkoła tańca...;)
Moja znajoma z zespołu uczy się w Krk ale nie mam pojęcia w jakiej szkole...

Hmm. Uważasz że nie masz wyczucia rytmu?
Bez tego, w tańca ani rusz - rytm się czuje lub nie, tego się nauczyć nie da.
Nie chce być jakimś demotywatorem czy coś, ale tak sprawa wygląda ^^

Skoro więc z wyczuciem rytmu jest słabo, a chcesz się wyładować to może prędzej jakieś sporty?
Jest w tym momencie tyle szalonych i przeróżnych dyscyplin, że na pewno znajdziesz coś dla siebie ;)
Uciec daleko i uczyć się tańca...
To moje marzenie <3

http://big-size-crew.bloog.pl/
Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Jak zacząć ?

Postprzez kromka » 12 gru 2009, 14:41

Alhana napisał(a):Hmm. Uważasz że nie masz wyczucia rytmu?
Bez tego, w tańca ani rusz - rytm się czuje lub nie, tego się nauczyć nie da.
Nie chce być jakimś demotywatorem czy coś, ale tak sprawa wygląda ^^

Oj zdecydowanie się nie zgadzam. Wiem z autopsji, że można się tego nauczyć. Na początku jak tańczyłem to kompletnie nie słyszałem rytmu. Jednak słuchałem dużo muzyki tanecznej starałem się wsłuchać w rytm i to pomogło. Dzisiaj nie mam raczej problemów z muzyką. Także uważam że to nie jest duży problem. Fakt jak się od początku czuje rytm to jest łatwiej, ale jak się pracuje to można to nadrobić.

Co do stylu to musisz chyba sama wybrać. Pooglądaj filmiki na YT i zobacz co Ci się najbardziej podoba. Jeżeli chodzi o tańczenie w klubach itp. to myślę, że każdy styl tańca Ci w tym pomoże, bo każdy rozwija świadomość własnego ciała i pomaga przełamać strach przed publicznym zatańczeniem - to również stwierdzam z autopsji ;)

Także życzę powodzenia i napisz nam co zdecydowałaś ;-)
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Jak zacząć ?

Postprzez popgm » 12 gru 2009, 16:24

Popieram kromka. Kazdy moze sie nauczyc tanczyc do muzyki, chodzi tu raczej ile czasu i jak ciezko bedziesz trenowal.

Zacznij od podstaw to bardzo wazne chyba w kazdym rodzaju tanca. W poppingu mozesz uczyc sie najpierw tanczyc do rytmu wyzsza szkola to muzykalnosc jesli chodzi o tanczenie do muzyki a nie o technike.

Reasumujac: Wybierz styl tanca ucz sie podstaw, jesli poprostu chcesz tanczyc na dyskotece probuj sobie improwizowac przed lustrem, ale to kazdemu poczatkowemu tancerzowi moze sie przydac:)

Pozdro i milych treningow ;)
popgm
User
User

Jak zacząć ?

Postprzez lola2009 » 13 gru 2009, 21:17

ja niestety musze zmartwic ;) bo slyszalam od wielu znajomych, ze szkoły tanca w krakowie są o wiele gorsze od tych z innych miast:
po pierwsze: nie maja jakiegos strasznie wysokiego poziomu nauczania
po drugie: na maleńkich salkach tłoczy sie 60 osób. kolezanka mi opowiadala, ze ci co stoja stylu nic nie widza i sie tylko dopytuja "co ona robi, co sie dzieje?" , poza tym nie ma sie nawet jak ruszyc, żeby dobrze krok wykonac
po trzecie: kolosalne ceny. za 1h raz w tygodniu trzeba pałacić tam tyle co w innych miastach za 2,5h 2 razy w tygodniu
po czwarte: czy kiedykolwiek ktos slyszala o jakiejs dobrej szkole w krakowie? bo ja np. orientuje sie mniej wiecej jaka szkola w jakim miescie, kto w niej tanczy, jaki poziom, a o krakowie raczej nic nie slyszalam.

mowie to wszystko raczej pod wzgledem stylow ulicznych, bo jak jest z tt i jazzem nie wiem.
oczywiscie nie chce cie zniechecac, pisze tylko co wiem :)

a co do tego jaki styl wybrac: powiedz moze jakiej sluchasz muzyki? jaki masz styl ubierania? jestes bardziej uporzadkowana/y i cicha/y czy wolisz zaszalec? :)
Obrazek
Zostawcie podpis!
lola2009
V.I.P.
V.I.P.

Jak zacząć ?

Postprzez kromka » 13 gru 2009, 22:04

lola2009, myślę że nie można generalizować. W krk jest bardzo dużo szkół tańca(nie to co w Rzeszowie ;D)
Co do TT to w Krakowie i ogólnie w Małopolsce jest chyba najwyższy poziom w Polsce.
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Jak zacząć ?

Postprzez Alhana » 14 gru 2009, 00:24

Kromka co do tego wyczucia rytmu, to z własnego doświadczenia wiem, że w tańcu towarzyskim to co innego. W towarzyskim trzeba liczyć, raz źle zaczniesz i potem już dalej tańczysz źle. W innych stylach jest inaczej. Mam np. koleżankę w zespole - tańczymy już razem 4 rok. Ona nie ma poczucia rytmu, nigdy nie zatańczy poprawnie do muzyki, nigdy nie zaśpiewa w rytmie, nie wystuka ani nie powtórzy danych bitów. Tego nie da się nauczyć. Tak ja uważam ^^

A co do tych szkół, to myślę, że nie będzie aż tak tragicznie - bez przesady :P
Musi być jakaś porządna szkoła tańca w takim dużym mieście...xD
A co do cen to Lola ma rację. Miała jakiś czas temu rozeznanie jeśli chodzi o Egurrola Dance Studio w Warszawie, to ceny były straszne.
Uciec daleko i uczyć się tańca...
To moje marzenie <3

http://big-size-crew.bloog.pl/
Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Jak zacząć ?

Postprzez Lili » 24 sty 2010, 23:03

cześć wszystkim ;)
Wątek stary, ale może zaciekawi kogoś nowego, więc dołożę swoje trzy grosze :)

Spróbuj poszukać luźnych kursów tańca towarzyskiego z elementami tańców użytkowych. Nie jestem z Krakowa, ale na pewno są gdzieś takie zajęcia.

Co do wyczucia rytmu - ono jest, albo go nie ma. MOŻNA się go nauczyć, chociaż według mnie wyuczony rytm na pamięć nie może się równać temu wrodzonemu. Z wyuczonym rytmem wystarczy - tak jak Alhana napisała - źle zacząć i dalej koniec. Ale przecież autor wątku nie wybiera się na grand prix, tylko do klubu :)
Szkoda, że nie masz partnerki, bo nauczylibyście się kilku prostych kroków po kursie i byście wymiatali - dla niewtajemniczonych nawet podstawy wydają się nie z tej ziemi :) (wiem, bo kiedyś byłam tak samo oczarowana :))
Motto partnerki? 'Iść - nie uciekać, być - nie blokować' ;)
Lili
Moderator
Moderator

Jak zacząć ?

Postprzez daniel1231 » 14 mar 2010, 21:35

apropo rytmu w tańcu towarzyskim to wcale towarzyski nie polega tak do końca na liczeniu gdyż jak to powiedzial Czarek Olszewski można tańczyć towarzyski do rytmu ale nie do muzyki więc samemu liczeniu bym tak do końca nie ufał
daniel1231
V.I.P.
V.I.P.

Powrót do Ogólnie o tańcu