• Reklama

Jazz

Taniec jazzowy, lirycal jazz, latin jazz, modern jazz i inne

Moderator: Lili

Postprzez WorekMarzen » 26 sty 2009, 22:15

No tak..Pięknie. ;d

[youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=P59O4LNFEv8[/youtube]

A co powiecie o tym?
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Reklama

Postprzez MaDzIa » 31 sty 2009, 12:14

Alhana napisał(a):Widzę, że temat stoi, więc dla stworzenia jakiejś dyskusji dodam bardzo ciekawy moim zdaniem filmik...;)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZUDZRFnTM3c&feature=related[/youtube]

Jest niesamowitą tanerką. Wszystko robi technicznie i jest świetnie rozciągnięta.

[ Dodano: 2009-01-31, 12:17 ]
ulciaa40 napisał(a):No tak..Pięknie. ;d

A co powiecie o tym?

Nom niezła jest. Ile ona ma lat?
MaDzIa
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 31 sty 2009, 13:51

Nie mam pojęcia.
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 31 sty 2009, 17:42

ulciaa40 napisał(a):No tak..Pięknie. ;d

A co powiecie o tym?

Ten filmik zdecydowanie bardziej mi się podoba.
A co do jej wieku to zdaje mi się, że z 15 lat ma zobaczcie na jej twarz jest zbyt dojrzała na 10, 11 lat ale mi się tak tylko zdaje
,,Taniec to muzyka dla oczu, w tańcu jesteś tym kim chcesz być"
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 31 sty 2009, 17:51

Twarz jak twarz..
Patrz jaka niska ;d :roll:
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 31 sty 2009, 18:55

No ale przecież są nawet dorośli ludzie tacy niscy...
Oj ja nie wiem ja się nie znam :lol:
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 31 sty 2009, 19:18

Najwidoczniej ja też nie. ;d
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Alhana » 05 lut 2009, 20:58

Ta dziewczynka moim zdaniem jest świetna...;)
Dla mnie ma około 10 lat, widać to po sylwetce...^^
Pokazała że jest świetnie rozciągnięta, że obroty w miejscu ma super opanowane a to jest nie lada wyczyn, że fajnie skacze itp, z resztą sami widzieliście. Jadnak próbowała coś do muzyki jako tak zatańczyć, oprócz tych elementów, to wydawało mi się, ze lekko się gubiła...^^ Nie pasowała mi osobiście również jej mimika twarzy, ta gestykulacja...:/ Nie podobało mi się to, była takie... Przesadzone...^^ Jednak ogólny wyraz fajnie...;)

A Wy jak myślicie...? ;)
Uciec daleko i uczyć się tańca...
To moje marzenie <3

http://big-size-crew.bloog.pl/
Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 05 lut 2009, 21:21

No właśnie przez tą mimikę twarzy myślałam, że jest starsza. Ale taniec ogólnie mi się podobał :-> :->
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Alhana » 14 lut 2009, 19:17

Taniec jazzowy ma różne swoje odłamy:

Lirycal jazz - (lub po prostu lyrical) bazuje na technice tańca klasycznego,jazzowego oraz współczesnego. Układy mogą być zarówno płynne, spokojne, jak i dynamiczne, 'cięte'. Cechą tańca lyrical jest tzw. centrum, czyli podstawa tańca jazzowego. Jest to świadomość wykonywania każdego ruchu, jego pełna izolacja (czyli niezależne wykonywanie ruchów każdą partią ciała). W układach w stylu lyrical ważne jest poprawne ustawienie nóg oraz obciągnięcie palców, chociaż zdarzają się układy mniej klasyczne gdzie na inne rzeczy kładziony jest nacisk (np. na "organiczność ruchu" lub wyraz). Lyrical nie ucieka od ruchu w podłodze czerpiąc z techniki modern wiele elementów wykonywanych w parterze.Często zamiast zwyczajowego liczenia przy uczeniu się choreografii zwracana jest uwaga na poszczególne słowa utworu i to do nich dobierane są ruchy. W wykonywaniu choreografii ważne są emocje, które można przekazać swoim tańcem.

Latin jazz - to ogólne określenie dotyczące muzyki łączącej afrykańskie i latynoamerykańskie rytmy z jazzową harmonią. Występuje w dwóch odmianach: brazylijskiej (w tym bossa nova) i afrokubańskiej (w tym: salsa, merengue, songo, son, mambo, timba, bolero, charanga i cha-cha).

Modern jazz - był ostatnim etapem formowania się jazzu. Rozpoczął się po 1945 stylem bebop (Charlie Parker, Dizzy Gillespie) i nieco późniejszym cool (Miles Davis, Stan Getz). Z bebopu powstał hard bop. W latach 60. Ornette Coleman stworzył free jazz, który wraz z jazz-rockiem (fusion) był ostatnią formą jazzu nowoczesnego.

Free jazz - nurt w jazzie nowoczesnym, który powstał i rozwinął się w latach 60. XX wieku. Free jazz charakteryzuje się pełną swobodą harmoniczną, kolektywną improwizacją, olbrzymią intensywnością wyrazu, polirytmicznością, inkorporowaniem wpływów muzyki etnicznej z różnych części świata, rozszerzeniem palety dźwięków muzycznych na zgrzyty, szmery itp. Zamiast określonego metrum, we free jazzie występuje puls, który porządkuje krzyżujące się rytmy perkusji i innych instrumentów.
Zamiast swingu, jak w ewolucyjnie wcześniejszych formach jazzu, w jazzie free mamy kaskady dźwięków instrumentów prowadzących za sobą nieustanną interakcję. Wbrew obiegowym opiniom free jazz nie ma nic wspólnego z chaosem muzycznym.

Jazz-rock (jazz fusion, fusion) - nurt w muzyce jazzowej i rockowej będący wypadkową elementów tych dwóch koncepcji muzycznych. Charakterystyczne elementy jazz rocka to: mocny rockowy rytm, bardzo istotna rola improwizujących solistów - wirtuozów, użycie elektrycznych instrumentów takich jak gitara elektryczna, gitara basowa czy instrumenty klawiszowe. Ważną rolę gra tu aparatura wzmacniająca dźwięk i elektryczne oraz elektroniczne efekty zmieniające brzmienie instrumentów.

Broadway jazz - styl wywodzący się z amerykańskiego tańca scenicznego i estradowego, który wyrósł z korzeni białej i kolorowej społeczności Ameryki. Jest kompilacją tańca jazzowego, swinga, country, rytmów karaibskich z Antyli. Jest typowy dla Teatrów i kabaretów na Brodwayu. Tak jak bogata melodycznie i rytmicznie, jak opisowa jest muzyka musicalowa, tak samo bogaty pod względem ekspresji i formy jest broadway jazz. Ten styl wyraża najróżniejsze uczucia, od euforycznej radości do subtelnej melancholii. Potrafi być niesamowicie kobiecy, sexy i jednocześnie wyzywająco męski, może być przepełniony liryzmem, kpiną czy gniewem. To feeria ludzkich emocji.

Który z tych odłamów najbardziej Wam się podoba...? ;)
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 14 lut 2009, 22:10

Chyba Modern Jazz.. ;d
Piękne wykonania można zobaczyć w YCD.. :lol:
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Neleh » 26 lut 2009, 17:44

Istnieje jeszcze coś takiego jak street jazz :D

To to, co kocham najbardziej :mrgreen: :mrgreen:
Jest to styl jazzowy będący odpowiedzią na muzykę R&B i Hip-Hop. Łączy technikę jazzową z elementami funky styles, hip-hop'u i elementów technicznych. Najbardziej dynamiczna z odmian tańca jazzowego.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fLsJlxZOT7I[/youtube]
Neleh
User
User

Postprzez Alhana » 26 lut 2009, 19:27

Ooo piosenkę bardzo lubię, ponieważ większość piosenek Beyonce są takie... taneczne...:D

Układ mi się bardzo spodobał, ogółem mówiąc, filmik na szóstkę...;]
Bardzo równo tańczyli te światła robiły super efekt...;)
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez kromka » 26 lut 2009, 21:12

Ta piosenka przypomniała mi obóz Sinina 2007 i zajęcia z Jazzu z P. Anią :D
A co do układu to bardzo fajny tylko że krótki :/
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Postprzez paulussia14 » 28 lut 2009, 20:22

świetny filmik no właśnie światła są naprawdę nie złe i choreografia też
paulussia14
V.I.P.
V.I.P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Jazz