• Reklama

New Age

Locking, Poping, Videoclip dance, House, Wacking, Bollywood dance, Taniec brzucha, krumping, Show dance, Electric Boogie, tańce narodowe i inne

Moderator: Lili

New Age

Postprzez hiphophooray » 23 maja 2010, 11:34

Jeżeli był już wątek to przepraszam, ale nie znalazłam. Więc New Age. Przybliżycie mi może trochę historię : ) Jaka jest różnica między New Age a New Style?
Ja chce być tam gdzie ty!
Tam gdzie niebo lekko dotyka wody
Usunę z pod nóg kłody, pokonam przeszkody
Będziemy tylko ja i ty ...
hiphophooray
V.I.P.
V.I.P.

Reklama

New Age

Postprzez Alhana » 23 maja 2010, 15:45

New Age?
Może być jest git, choć do moich ulubionych stylów nie należy. ^^
Nie znam się jakoś nie wiadomo jak, ale spróbuję jakoś powiedzieć co nieco...
New Age istnieje stosunkowo od nie tak dawna. Jest to połączenie wielu stylów, od hip hopu, przed dancehall, house, po jazz czy modern. Także... Można sobie pozwolić na bardzo wiele, że tak powiem.
Polecam zobaczyć filmiki Mańka z FNF - mówi się dobrze o nim i tym stylu.
New style natomiast to po prostu tzw. hip hop. Dużo się na ten temat dyskutuje, że hip hop to kultura. Natomiast teraz taniec również się tak nazwało. Powinno się go nazywać new stylem. W jego skład wchodzą poppin', lockin', old school itp. Ale np. house ponoć już nie.

Więc... no.
Ja nie wiem, czy to jest całkowita prawda czy też nie...
Także, nie bijcie xD
Mam nadzieję, że inni użytkownicy również się wypowiedzą i najwyżej powiedzą co Oni wiedzą.
Liczę, że Lola się tutaj wypowie, ponieważ wydaje się mi, że wie dużo na ten temat ;)
Uciec daleko i uczyć się tańca...
To moje marzenie <3

http://big-size-crew.bloog.pl/
Alhana
V.I.P.
V.I.P.

New Age

Postprzez hiphophooray » 23 maja 2010, 15:53

: ) Dzięki . : ) Lubię Mańka. Ma fajny styl.
hiphophooray
V.I.P.
V.I.P.

New Age

Postprzez Alhana » 23 maja 2010, 15:55

Noł problem, lubię się czasem 'przydać' xd
Tylko tak jak mówię i podkreślam - nie daję głowy na pełna prawdziwość mojego przemówienia ;]

Aaa ja Mańka dopiero w wakacje na obozie poznam i napisze czy Go i Jego styl lubię czy nie :D
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

New Age

Postprzez hiphophooray » 23 maja 2010, 15:58

A na jakim obozie? Jak można wiedzieć? Czyżby Summer potocznie zwany ?
hiphophooray
V.I.P.
V.I.P.

New Age

Postprzez Alhana » 23 maja 2010, 18:57

Obóz ze szkoły tańca Cubana.

Jeśli coś daję linka ;]
http://www.cubana.bielsko.pl/index.php?id_news=107
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

New Age

Postprzez lola2009 » 24 maja 2010, 15:50

co do różnic..
Alhana masz rację, ale nie do końca. :)
moment ja tu wam przepisze jak sie na ten temat wypowiedział Pitzo z Kontrabandy:
"(...)New School Hip hop to forma bardziej wyrafinowana, bardziej złożona, oparta na wielu inspiracjach, ze szczegolnym uwzględnieniem takich filarów jak wspomniany Hype i Popping.
Korzysta się tu również z doświadczeń techniki jazzowej, tańca współczesnego, używa się wielu środkow i rozwiązań tanecznych i technicznych, tj. izolacje, bauns, balans, slow motion, dime stopping, a także odwołuje się tu ( w rozsądnych proporcjach) do wielu innych tańców ulicznych (Krumping czy House).
Ze względu na tą interdyscyplinarność ten rodzaj hiphopwego tanca nazwano NEW SYLE, czyli nowy styl, będący jakby kompilacją dorobku street dance. Autorem nazwy new style jest francuska ekipa taneczna Wanted, ale popularność tej nazwy szybko wyszła poza terminologię prywatną i zaczęto jej używać powszechnie i regularnie. Dziś znowu powracają spory nad poprawnością tej terminologii. Nazwa newstyle miała być jakby alternatywą dla nazywania tańca hip hopem, gdyż prowadziło to do pewnych nieścisłości - hip hop to nie taniec, ani nie muzyka, tylko cała kultura, filozofia i sposób bycia, pewna idea łącząca w praktyce kilka elementów, tj. taniec, muzyka, graffiti.
Jednak nazwa new style z kolei mogła wprowadzić w inny zaułek - mianowicie niebezpieczeństwo oderwania tego tańca od ulicy, od hip hopu, pójście w kierunku bardziej eksperymentalnym, ekwilibrystycznym i technicznym kosztem hip-hopowego, mocnego i wyrazistego charakteru. Dlatego pionierzy tego gatunku powracają albo raczej na nowo akcentują hip-hopową tożsamość tego tańca, używając określenia hip-hop dance albo po prostu new school hip hop, zwracając jakby uwagę na nowe oblicze i nową jakość tańca, który jednak wciąż niezmiennie tkwi w tradycjach sztuki ulicy.
Problemem z rozumieniem charakteru street dance wynika więc niejako z jego ewolucji. Niekiedy ewolucja ta prowadzi to oderwania i powstania odrębnych form.
Takim przykładem jest NEW AGE - styl bardzo ciekawy i bogaty, ale niestety mylnie kojarzony z hip hopem.
New age jest jakby świeżą i uliczną formą jazzu, inspiruje się owszem tańcem hip-hopowym, ale tańcem hip-hopowym bezpośrednio nie jest. O ile newstyle możemy rozumieć jako kontynuację rozwoju street dance, o tyle New Age, jak sama nazwa wskazuje, jest już to nowa epoka, która ma wyraźny sentyment do swych poprzedników, ale stanowi już odrębną bajkę. (...) "

można to wszystko jeszcze rozróżniać po muzyce:
hip hop dance tańczymy do muzyki hip hopowej
new age tańczymy do popu lub muzyki alternatywnej , chociaż brzmienia hip hopowe są również mile widziane.

tego powinni sie nauczyć jukendensowcy z programu, bo nie moge patrzeć, jak ten ich wielki HIP HOP tańczą do rihanny lub innych słodkich pioseneczek..
Obrazek
Zostawcie podpis!
lola2009
V.I.P.
V.I.P.

New Age

Postprzez hiphophooray » 24 maja 2010, 20:19

Co do jucandensowców. nie wiedza co to znaczy Hip-Hop. tsa. rihanna...
hiphophooray
V.I.P.
V.I.P.

Powrót do Inne style taneczne