przez Maja5252 » 14 sty 2012, 12:40
Witam wszystkich użytkowników. Jestem tu nowy i szukam pomocy na tym forum :) Hmmm od paru miesięcy zainteresował mnie taniec. Niestety w moim mieście nie ma żadnego klubu tanecznego, a za 2 tygodnie mam studniówkę :( Moje doświadczenia z Połowinek i innych Dyskotek <Na które rzadko miałem możliwość chodzić> są niewielkie ... :( Chodzi mi głównie o taniec z partnerką, wcześniej po prostu trzymałem takową za ręce i no szedłem, od czasu do czasu robiąc jakiś nieudany obrót.... Nieraz się nawet wstydziłem cokolwiek robić i w rezultacie kręciłem się całą piosenkę w kółko z partnerką, starając się nie oglądać jej zażenowanej miny...... Chciałbym podnieść swoje "kwalifikacje" w tej kwestii :) Czytałem na jakiejś stronie, że nie warto udawać, że się umie tańczyć tylko trzeba nauczyć się jakiegoś stylu i robić to porządnie. Jako, że nie mam dostępu do żadnej szkoły, to jest mi trochę ciężko, a bardzo mi zależy na nauczeniu się chociaż podstaw do studniówki. Mam pod ręką bratową, z którą mogę ćwiczyć. Mam też jakiś filmik instruktażowy z ubiegłego tysiąclecia <sądzę tak po stylu tańca> nazwany Discofox. Czytałem, że to najskuteczniejszy rodzaj tańca na dyskoteki. I chociaż figury typu "Obrót", "Szpulka" czy "Przechylanie partnerki" są tam świetnie pokazane, to nie wiem czy muszę się stosować do kroków. Tamte kroki są dość starodawne i myślę, że brak im takiej swobody, znowu te figury są pokazane pod te właśnie kroki..... :( A gdy próbowałem robić same figury, z własnymi krokami, to wyglądało bardzo chaotycznie..... Być może są jakieś nowsze wersje Discofoxa, ale czy muszę znać kroki do tańca ? Bo przecież idąc na dyskotekę tańczę z wieloma dziewczynami, które w ogóle nie robią żadnych sprecyzowanych kroków a jakoś tańczą...... :( Czuję, że mi doświadczeni forumowicze pomogą i naprowadzą na jakieś podstawy tańca i jego mechaniki :) Z góry dziękuję i pozdrawiam :)