• Reklama

Podstawy tańca

Wszystko co związane z tańcem

Moderator: Lili

Podstawy tańca

Postprzez Maja5252 » 14 sty 2012, 12:40

Witam wszystkich użytkowników. Jestem tu nowy i szukam pomocy na tym forum :) Hmmm od paru miesięcy zainteresował mnie taniec. Niestety w moim mieście nie ma żadnego klubu tanecznego, a za 2 tygodnie mam studniówkę :( Moje doświadczenia z Połowinek i innych Dyskotek <Na które rzadko miałem możliwość chodzić> są niewielkie ... :( Chodzi mi głównie o taniec z partnerką, wcześniej po prostu trzymałem takową za ręce i no szedłem, od czasu do czasu robiąc jakiś nieudany obrót.... Nieraz się nawet wstydziłem cokolwiek robić i w rezultacie kręciłem się całą piosenkę w kółko z partnerką, starając się nie oglądać jej zażenowanej miny...... Chciałbym podnieść swoje "kwalifikacje" w tej kwestii :) Czytałem na jakiejś stronie, że nie warto udawać, że się umie tańczyć tylko trzeba nauczyć się jakiegoś stylu i robić to porządnie. Jako, że nie mam dostępu do żadnej szkoły, to jest mi trochę ciężko, a bardzo mi zależy na nauczeniu się chociaż podstaw do studniówki. Mam pod ręką bratową, z którą mogę ćwiczyć. Mam też jakiś filmik instruktażowy z ubiegłego tysiąclecia <sądzę tak po stylu tańca> nazwany Discofox. Czytałem, że to najskuteczniejszy rodzaj tańca na dyskoteki. I chociaż figury typu "Obrót", "Szpulka" czy "Przechylanie partnerki" są tam świetnie pokazane, to nie wiem czy muszę się stosować do kroków. Tamte kroki są dość starodawne i myślę, że brak im takiej swobody, znowu te figury są pokazane pod te właśnie kroki..... :( A gdy próbowałem robić same figury, z własnymi krokami, to wyglądało bardzo chaotycznie..... Być może są jakieś nowsze wersje Discofoxa, ale czy muszę znać kroki do tańca ? Bo przecież idąc na dyskotekę tańczę z wieloma dziewczynami, które w ogóle nie robią żadnych sprecyzowanych kroków a jakoś tańczą...... :( Czuję, że mi doświadczeni forumowicze pomogą i naprowadzą na jakieś podstawy tańca i jego mechaniki :) Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Maja5252
User
User

Podstawy tańca

Postprzez kromka » 14 sty 2012, 13:07

Disco fox według mnie najlepiej by się nadawał na taką imprezę. Możesz poszukać filmików na youtube. Możesz szukać tego też pod nazwą 2 na 1 - to samo tylko inna nazwa. Nie musisz się koniecznie tańczyć dokładnie takich samych kroków jak na filmikach. Możesz improwizować, ale najważniejsze, żebyś tańczył do rytmu. To jest podstawa.
Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. Postaram się pomóc :)
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Podstawy tańca

Postprzez Maja5252 » 14 sty 2012, 13:25

Mam i to dużo :) Po pierwsze dzięki za zainteresowanie :P Po drugie...... Nawet tańcząc do rytmu to wchodzę w partnerkę, po prostu mimo, że rytmicznie to moje kroki są chaotyczne i idą w niezidentyfikowanych kierunkach :) Idę np. długi krok do przodu, przeskok na prawej w bok, krótki do tyłu, dłuższy do tyłu, po odbiciu do przodu, przeskok z lewej na prawą itd. Ciężko się połapać, a partnerka nie wie czy ma iść za mną czy nie.... Nie wiem czy mam ją kierować rękoma tj. pchać gdy idę do przodu i ciągnąć gdy idę w przeciwną stronę :) Dodatkowo ciężko wyczuć czy partnerka jest gotowa na obrót czy inną figurę... Planuję się nauczyć tańca, na razie potrzebuję takich właśnie podstaw, potem będę chciał się nauczyć tańca Solo. Na szkółkę tańca dopiero będę mógł iść za rok :) Planuję też zamówić płytę z nauką Disco foxa, <tak wiem, że się nazywa 2 na 1> ale nie wiem czy ogarnę finansowo, studniówka strasznie dużo kasy pochłonęła... ;/ Oglądałem filmiki na YT, ale no są bardzo zaawansowane i nie wiem jak się z nich uczyć :) Będę wdzięczny za każdą pomoc :) Dziś wieczorem się wybiorę do bratowej i wykorzystam wiedzę w praktyce :) Z góry dzięki :P
Maja5252
User
User

Podstawy tańca

Postprzez kromka » 14 sty 2012, 14:29

No prowadzenie partnerki to już nie jest taka prosta sprawa i bardzo ciężko to wytłumaczyć przez internet. Mogę Ci powiedzieć, że partnerki nie prowadzi się rękoma (one tylko "przekazują" Twoje prowadzenie) a bardzie przez centrum. Początkujący partnerzy przeważnie używają za dużo siły, a to nie na tym polega. Prowadzenie ma być delikatne, ale konkretne. Ty dajesz partnerce "impuls" do wykonania tego co chcesz.
Jeżeli masz taką możliwość to było by dobrze jakbyś wziął przynajmniej 1-2h lekcji z jakimś instruktorem/tancerzem, bo to trzeba w praktyce przećwiczyć. Myślę, że da to lepsze rezultaty niż kurs na DVD.
kromka
Administrator
Administrator

Podstawy tańca

Postprzez Maja5252 » 14 sty 2012, 15:06

Właśnie po to wykorzystuję swoją bratową :mrgreen: Mam nadzieję, że przez te 2 tygodnie wyjdzie to w praktyce i jakoś będzie :) Niestety jestem z małego miasteczka i no szkółki tańca żadnej nie ma ;/ Bardzo ciężko wytłumaczyć, ale się da chyba nie ? :P Szczerze to najbardziej mi w tej chwili chodzi o kroki, jak będę chodził codziennie do niej tańczyć, to się jakoś w to wczuję, ale potrzebowałbym jakichś porad odnośnie dreptania ;) Szczerze to czułbym się źle dreptając "LEWA, PRAWA, LEWA DO TYŁU I PRZESKOK NA PRAWĄ NOGĘ" tak jak to jest wytłumaczone w Discofoxie. Ale nawet robiąc po swojemu chciałbym mieć pewność, że partnerka zrozumie moje kroki i nie spowodujemy kolizji... I po drugie, to jak konkretnie dać ten impuls ? Są też takie dziewczyny, które same chcą prowadzić xD I takiej trudno zainicjować, że chcę coś zrobić ;P
Maja5252
User
User

Podstawy tańca

Postprzez kromka » 15 sty 2012, 12:07

Szczerze mówiąc raczej tego nikt Ci przez internet nie wytłumaczy, bo nie ma takiej możliwości. To trzeba wyćwiczyć i poczuć.
kromka
Administrator
Administrator

Podstawy tańca

Postprzez roztanczonaA » 15 sty 2012, 12:23

popieram Kromke, niestety cos takiego nie bardzo da sie opisac w poscie. to wszystko zalezy tez od piosenki jaka akurat bedzie leciec, partnerki itp.
jako dziewczyna moge Ci jedynie doradzic, ze szarpanie za reke czy pchanie i ciagniecie probą prowadzenia nie skutkuje zbyt dobrze, sprobuj byc naturalny i sluchac muzyki, nie stresuj sie ciagle tym, ze " no to teraz pojde w prawo, a tu sobei podskocze na lewa" nie, takie cos tez nie ebdzie mialo sensu :) taniec to tez spontanicznosc, w niektorych sytuacjach przede wszystkim spontan. zwlaszcza jesli mowi o tancach typu 2 na 1 , dyskoteka itp.:)
jak juz masz bratowa pod reka, to poradz sie jej, niech na poczatku moze ona Cie sprobuje poprowadzic , pokaze jak to robic delikatnie by nie pozbawic reki drugiej osoby, a potem sam probuj , tanczcie rpzy roznych piosenkach. i cwicz , cwicz i cwicz ;)
pozdrawiam .
roztanczonaA
Moderator
Moderator

Podstawy tańca

Postprzez Lili » 15 sty 2012, 22:23

Nie, wlasnie jak partnerka prowadzi to jest najgorsze co moze byc. bo wtedy nikt nikogo nie slucha i sie mozna podeptac jak kazdy tanczy swoje :P
Przeciez jak tanczy sie na studniowkach czy na dyskotekach to w takim trzymaniu: ze jedna reka trzymasz dlon, a druga jest na plecach partnerki nie? jak bedziesz szedl do tylu czy do przodu czy gdziekolwiek sprobuj po prostu DELIKATNIE chwile zanim postawisz krok dac jej do zrozumienia ze sie przemieszczasz :) nie szarp jej, tylko daj jej impuls - ciezko to wytlumaczyc. poprobuj z bratowa :) a skad jestes?
Motto partnerki? 'Iść - nie uciekać, być - nie blokować' ;)
Lili
Moderator
Moderator

Podstawy tańca

Postprzez roztanczonaA » 16 sty 2012, 15:35

Lili, nie prowadzić cały czas, a lekko pokazać jak ma to robić, w praktyce lepiej , niz pisanie w postach :):),
roztanczonaA
Moderator
Moderator

Podstawy tańca

Postprzez kromka » 16 sty 2012, 20:54

Ale skąd ona ma wiedzieć jak się prowadzi?
kromka
Administrator
Administrator

Powrót do Ogólnie o tańcu