• Reklama

poradnik turniejowy

Dyskusję o Tańcu Towarzyskim

Moderator: Lili

poradnik turniejowy

Postprzez Lara » 11 mar 2011, 11:22

witam,
od jakiegoś czasu tańczę turniejowo (pow. 15 na razie E) ale mam wrażenie, że nie potrafię się odpowiednio przygotować do turnieju. Przede wszystkim chodzi mi o to jak się powinnam malować, jak się prezentować.
W moim klubie mamy niestety tylko jednego trenera i brakuje mi kobiecej ręki. Potraficie mi pomóc? Czym się kierować przy wyborze sukienki, jakieś triki żeby dobrze się prezentować. Jak się czesać (widzę idealnie gładkie koki ale moje takie gładkie nie wychodzą.
"Pewnik filozofii polskiej: tańczę, więc jestem."
J. Baudouin de Courtenay
Lara
User
User

poradnik turniejowy

Postprzez kromka » 11 mar 2011, 18:43

Temat rzeka ;D Można by z tego spory poradnik zrobić ;)
Ok to po kolei:
jak się powinnam malować

Nie jestem kobietą, ale tak ogólnie - makijaż powinien przyciągać uwagę. Na turniejach preferowany jest zdecydowanie mocniejszy make up niż na w życiu codziennym. Najlepiej, aby był pod kolor sukienki. Może więcej dziewczyny Ci powiedzą ;)
jak się prezentować

Wyprostowana, uśmiechnięta, pewna siebie ;) Ogólnie nie powinnaś pokazywać stresu.
Czym się kierować przy wyborze sukienki

Sukienka powinna wyróżniać się na parkiecie(oczywiście musi być zgodna z przepisami). Moim zdaniem sukienki typu "worek" - luźnie nie wyglądają dobrze. Ważne też, abyś dobrze w niej się czuła.
jakieś triki żeby dobrze się prezentować

W rundach eliminacyjnych (1/2, 1/4, 1/8 itd.) najlepiej zacząć tańczyć jak najszybciej i tańczyć nawet chwilę po ściszeniu muzyki - wtedy sędziowie którzy nie podjęli jeszcze decyzji często dają skreślenia parą, które są jeszcze na parkiecie.
Co do partnera to w tańcach takich jak rumba, cha-cha, jive stańcie tak, aby jak najdłużej sędziowie widzieli numerek na jego plecach.
Jak się czesać

To wymaga praktyki ;) Dodam, że niektóre dziewczyny chodzą do fryzjera przed turniejami, żeby zrobić fryzurę.

Dodam, że są to jedynie moje przemyślenia i nie każdy musi się z nimi zgadzać. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało chętnie pomogę w miarę mojej możliwości.
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

poradnik turniejowy

Postprzez Lara » 12 mar 2011, 14:32

ooo, jak szybko się odezwałeś :)
dzięki za kilka istotnych uwag.
ale mam jeszcze kilka pytań do dziewczyn: znacie może jakieś stronki gdzie tak krok po kroku jest napisane jak zrobić makijaż lub fryzurę?
i jakich kosmetyków używacie żeby nie spływały?- ja kupiłam bardzo ładny srebrny cień ale momentalnie tworzą się z niego takie kreski na powiece (zbiera się w załamaniu) no i chciałabym coś trwalszego- jakie firmy polecacie?
"Pewnik filozofii polskiej: tańczę, więc jestem."
J. Baudouin de Courtenay
Lara
User
User

poradnik turniejowy

Postprzez Lili » 12 mar 2011, 22:06

Stronki nie znam :) Ale mogę podpowiedzieć coś z doświadczenia.

FRYZURA - też mam z nią problem, moje włosy są okropnie niesforne! Czytałam, że żeby trzymały się porządnie powinno się zrobić ciasno koka, ulizać jakąś gumą, WYSUSZYĆ i ulizać jeszcze raz (tym razem brylantyną albo czymś 'połyskującym') wypróbuję to za tydzień :) No ale standardowo kok+guma do włosów.

MAKIJAŻ - jak Kromka już wspomniał - tak, żeby był widoczny. Sztuczne rzęsy, ciemne, grube kreski, mocne, czasem brokatowe kolory - jak najbardziej! Pamiętaj jednak, że to dopiero E klasa, gdzie jeszcze nie ma takiego zwyczaju 'odpicowywania' się jak w B :) Ja w E klasie (jak i zresztą teraz :)) miałam po prostu mocno pomalowane rzęsy, czarny i szary cień do powiek i srebrny eye-liner. Chociaż mnie tam zawsze ganili, że za delikatnie, ale jakoś nie przepadam za ciężkimi tapetami :)

PREZENCJA - pewność siebie, pewność siebie i jeszcze raz pewność siebie. Masz wchodzić na parkiet przekonana, że jesteś najlepsza. Nawet jeśli tak nie jest - trzeba grać i udawać :D W E klasie to pomaga baaardzo :) Co do tańca - bawić się nim. Uśmiechać się, wariować, tańczyć dla publiczności. Jak uda Wam się tą energię przekazać widzom, sędziów na pewno też nią oczarujecie. No i oczywiście trzeba się ustawiać tak, żeby numerek był widoczny;-)

SUKIENKA - tu chyba nie pomogę, bo musi być dopasowana do Ciebie. Masz ładne nogi? To króciutka. A może idealną talię? więc wycięta. Suknia musi pokazywać zalety i kryć wady. Poza tym musi tańczyć z Tobą, w E klasie nie masz jeszcze takiego ruchu w ciele, a sukienka powinna sprawiać iluzję, że jednak masz :D Ale tu raczej powinnaś się spytać profesjonalnej krawcowej, która zna się na sukniach do tt.

Co do Twojego 2 postu, im lepsza firma kosmetyków (a zarazem niestety droższa) tym dłużej się trzymają. Można wypróbować specjalne utrwalacze do cieni, ale nie jestem obeznana w tym temacie.
Ale się rozpisałam :)
Motto partnerki? 'Iść - nie uciekać, być - nie blokować' ;)
Lili
Moderator
Moderator

Powrót do Taniec Towarzyski