• Reklama

Puenty

Czyli Taniec Klasyczny

Moderator: Lili

Puenty

Postprzez I<3dance » 07 maja 2010, 15:52

przede wszystkim, witam na forum. ;)
osobiście tańczę taniec nowoczesny, ale balet jest dla mnie cudowny i zawsze chciałam tak tańczyć, nie mówiąc o puentach. kiedyś zamówiłam sobie je w sklepie internetowym Akces i szczerze mówiąc nie były dla mnie wygodne. nie dawno kupiłam puenty firmy Grishko, ale nie wiem jak je przygotować do tańca, bo mam specjalną tasiemkę i nie wiem w jaki sposób mam ją przyszyć czy przykleić do puent. proszę o pomoc. jeśli chodzi o nakładki, to myślę, że sobie poradzę, chyba że możecie mi polecić jakiś dobry klej, który dobrze trzyma, bo trzeba je przykleić, tak? ;>
przepraszam za moje głupie pytania, ale nie chce czegoś zwalić, bo te puenty są śliczne. ;p
piękne baletki - 120 zł.
cudowny strój - 270 zł.
sam taniec - bezcenny. <3
I<3dance
User
User

Reklama

Puenty

Postprzez La.Rosa.Negra » 07 maja 2010, 21:36

Witam również ^^
Troczki w pointach zwykle przyszywa się od strony wewnętrznej do wiązania na krzyż - potem raz skrzyżować na wierzchniej części stopy i omotać wokół kostki, chowając końce pod spód. Można też, z tego co wiem, wszyć gumki (na krzyż, jak w baletkach). Dużo informacji na temat tańca klasycznego można znaleźć na http://www.balet.pl/forum_balet/index.php
Duże dziewczynki nie płaczą...
La.Rosa.Negra
Moderator
Moderator

Puenty

Postprzez I<3dance » 08 maja 2010, 21:53

A co jeśli chodzi o nakładki? Mam je również z Grishko, dokładnie takie http://www.elite-online.pl/katalog/317_nakladki.htm. Jak przykładam odpowiednio do czubka, to drugi koniec wchodzi mi na podeszwę, czy tak to ma wyglądać? Prosiłabym o jakieś zdjęcia czy coś, jeśli macie. :->
piękne baletki - 120 zł.
cudowny strój - 270 zł.
I<3dance
User
User

Puenty

Postprzez La.Rosa.Negra » 11 maja 2010, 22:10

Co do nakładek to trzeba tą wystającą część po prostu przyciąć - można zrobić to samemu, lub u szewca. Na stronie saloniku Paquita, zalecany jest do nich klej typu butapren. (Specjalnie zaszłam po informację do Etiudy, sprzedawczyni pokazywała mi to wprawdzie na nakładkach z Sanshy, ale podejrzewam, że z tymi będzie tak samo)
La.Rosa.Negra
Moderator
Moderator

Puenty

Postprzez I<3dance » 15 maja 2010, 18:26

dzięki za informacje;p
piękne baletki - 120 zł.
cudowny strój - 270 zł.
I<3dance
User
User

Puenty

Postprzez kaar » 05 sie 2010, 14:39

Hej;* mam takie pytanie, czy ktoś z Was mieszka w okolicach krakowa i mógłby pozyczyć mi strój do baletu na sesje zdjęciową lub chociaz same puenty?
kaar
User
User

Puenty

Postprzez La.Rosa.Negra » 15 sie 2010, 22:15

Oj, ja akurat nie mam takich luksusów - wiem tylko, że w sklepie z przebraniami na ul. Krowoderskiej można dostać dwuwarstwowe białe tutu za 35 zł, ale co do point to nie wiem. Możesz ew. zapytać w Paquicie, czy w Etiudzie, gdzie można coś takiego wypożyczyć.
La.Rosa.Negra
Moderator
Moderator

Puenty

Postprzez prima21 » 21 lis 2010, 18:10

Witam wszystkich!!
Tancze balet od 5 lat w Panstwowej Szkole Baletowej wiec z wszelkimi pytaniami prosze do mnie pisac :-D
Jezeli chodzi o POINTY (bo taka jest prawidlowa pisownia :-D , oczywiscie nie chce was poprawiac ani sie madrzyc tylko tak na przyszlosc :mrgreen: ) to La.Rosa.Negra, bardzo dobrze ci pomogla i podpisuje sie pod jej slowami. Ja osobiscie nie oddawalam do szewca bo duzo(nawet duzo) za nie bierze ale ja potrzebuje mniej wiecej 1 pare na miesiac wiec bez sesu byloby za kazdym razem je dawac szewcowi. Z biediem czsu nauczylam sie sama robic takie 'nakladki'. poprostu bralam gruba nic i obszywalam boki czubka point i jestem bardzo zadowolona z tego sposobu. Czasami robie tez tak ze dziergam na szydelku "koleczko" i przyklejam a potem przyszywam po bokach na czubku point. Jesli jestes zainteresowana moimi technikami albo masz jakies pytania to napisz a ja chetnie wytlumacze lub wysle zdjecia :-)
Pozdrawiam,
prima21
Taniec...wyrazam nim swoja dusze...
prima21
User
User

Puenty

Postprzez roztanczonaA » 01 mar 2011, 14:56

Hej Wam:)
Podszywam moje pytanie pod ten wątek jak już dotyczy pointów.
Osobiście nie tancze baletu, ale chciałabym zacząć, sama dla siebie , drobne podstawy itp.
I dlatego za jakiś czas będę chciała je zakupić.
Zamawiałam już z Akcesu2 buty do towarzyskiego więc wiem mniej więcej jak to wszystko wygląda, ale jeśli chodzi o pointy to tam jest więcej "zamieszania", czubki nie czubki itp.
Dlatego jak mogłybyście mi jakoś doradzić czym się kierować, co najlepsze itp. to byłabym wdzięczna :)
Pozdrawiam
roztanczonaA
Moderator
Moderator

Powrót do Balet