• Reklama

Rozciąganie a taniec

Wszystko co związane z tańcem

Moderator: Lili

Rozciąganie a taniec

Postprzez Alua » 19 sty 2009, 18:07

Hm... masz rację z kontuzją lepiej nie próbuj... ;) Apropo baletu i rozciągania... mówią , ze jak raz ktoś zrobi szpagat i sznur to to zostaje na całe zycie itd.itp. Cóż przykładem może być Natalia Lesz. Ja osobiście za czasów kiedy jeszcze chodziłam na balet robiłam praktycznie wszystko. W tańcu miałam przerwę roku i teraz szpagat zrobie dopiero po naprawdę solidnej rozgrzewce, o sznurze to nawet nie marzę. Więc radzę wszystkim chociaż od czasu do czasu się porozciągać bo u niektórych zostaje ,a u niektórych niestety nie. ;)
Ostatnio edytowano 18 lut 2009, 17:34 przez Alua, łącznie edytowano 1 raz
Alua
User
User

Reklama

Postprzez Alhana » 19 sty 2009, 20:08

ulciaa40 napisał(a):Uwielbiam te obroty ok.1:05 ;))
Umiem je, umiem. hahaha xP :mrgreen:

Z tego co słyszałam, to tańczysz hip hop, więc nie jestem pewna do końca czy umiesz się tak obracać mając tak ułożone stopy...^^ Mam na myśli w szczególności tą na której dziewczyna stoi. Zwróciłaś na to uwagę może? ;P

Co do filmu, to rewelacja... <3 <3 <3

Alua napisał(a):Apropo baletu i rozciągania... mówią , ze jak raz ktoś zrobi szpagat i sznur to to zostaje na całe zycie itd.itp. Cóż przykładem może być Natalia Lesz.

Tutaj się nie zgodzę, ponieważ sama słyszałam jej wypowiedź, że codziennie sobie przez jakąś chwilę poćwiczyć, zrobić parę razy szpagat i sobie tak posiedzieć przez chwilę.
Uciec daleko i uczyć się tańca...
To moje marzenie <3

http://big-size-crew.bloog.pl/
Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 20 sty 2009, 12:50

Alhana napisał(a):Z tego co słyszałam, to tańczysz hip hop, więc nie jestem pewna do końca czy umiesz się tak obracać mając tak ułożone stopy...^^ Mam na myśli w szczególności tą na której dziewczyna stoi. Zwróciłaś na to uwagę może? ;P

No tańczę HH, ale to chyba świadczy o wszechstronności buahahahahahaahahhahaha ;]
To jeden z elementów, a nie cały układ.. :-/

Popraiłem cytowanie
Kromka
Ostatnio edytowano 20 sty 2009, 15:49 przez WorekMarzen, łącznie edytowano 1 raz
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Alhana » 20 sty 2009, 21:13

ulciaa40 napisał(a):No tańczę HH, ale to chyba świadczy o wszechstronności buahahahahahaahahhahaha ;]
To jeden z elementów, a nie cały układ.. :-/

Nie bardzo rozumiem Twych sugestii, ale mniejsza...xD
Ale widzę, że prostej odpowiedzi na moje pytanie się nie doczekam, więc na tym swą wypowiedź zakończę...^^'
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez LatinoDanceStar » 20 sty 2009, 21:56

Jeśli chodzi o rozciąganie, to również się z Wami zgadzam. Bez rozciągnięcia ani rusz, ze szpagatami czy sznurami. Widzę, że Wy kobiety to jesteście baletnice z prawdziwego zdarzenia, bo ja ani sznura, ani szpagatu nie próbowałam. Pewnie miałabym z tym problem. Jedynie co świetnie mi idzie to pół-szpagat a z całym od dziecka miałam problem. Jak przed występem na scenie trenerka ćwiczyła z nami szpagat, to ja nie chcąc się skontuzjować, to robiłam pół-szpagaty i jakoś trenerka się nie czepiała, a miałam wrażenie, że będzie mnie ochrzaniała, ale była dość wyrozumiała.
*Dancing*Queen*
LatinoDanceStar
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Alhana » 20 sty 2009, 22:20

LatinoDanceStar napisał(a):Jeśli chodzi o rozciąganie, to również się z Wami zgadzam. Bez rozciągnięcia ani rusz, ze szpagatami czy sznurami. Widzę, że Wy kobiety to jesteście baletnice z prawdziwego zdarzenia, bo ja ani sznura, ani szpagatu nie próbowałam. Pewnie miałabym z tym problem. Jedynie co świetnie mi idzie to pół-szpagat a z całym od dziecka miałam problem. Jak przed występem na scenie trenerka ćwiczyła z nami szpagat, to ja nie chcąc się skontuzjować, to robiłam pół-szpagaty i jakoś trenerka się nie czepiała, a miałam wrażenie, że będzie mnie ochrzaniała, ale była dość wyrozumiała.

Jeśli chodzi o mnie to żadne tam baletnice proszę...
Po porostu nasza instruktorka nakłania do rozciągania i nie raz reszta słyszy parę słów powiedzianych podniesionym tonem... Rozciągam się regularnie codziennie i nie zaprzeczam, że efekty tego są. Podstawą przy rozciąganiu jest cierpliwość...(!) Jeżeli ktoś dopiero zaczyna przygodę z tym elementem, musi być w nią uzbrojony, bo inaczej szybko zrezygnuje twierdząc, że jest praca? nie przynosi efektów. U nas w grupie instruktorka chciałaby, żeby każdy umiał szpagat, to jej by wystarczyło. No ale dla nich to jest niestety kosmos... A jednak mimo to, że od dawna już szpagat umiem, to rozciągam się dalej... Zapytacie dlatego? Szczerze Wam mówię, że sama nie znam konkretnej przyczyny... Po prostu widząc tych "ludzi guma" w TV czy w Internecie budzi się we mnie ambicja i chęć bycia taką a nawet lepszą! Wiem, że jestem w stanie to osiągnąć więc nie zaprzestanę ćwiczeń do czasu wybuchu IV wojny światowej...
Podsumowując... Systematyczność, praca i ambicja... <3
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Lili » 21 sty 2009, 17:18

No właśnie, z ambicją nie mam problemu, z pracą też - gorzej z systematycznością :D
Ja z natury czego nie zacznę, to od razu rzucam. Bardzo szybko wszystko mnie nudzi. Jedyną rzeczą, której się trzymam, jest taniec. Ale z rozciąganiem... cóż, ciężko, ale dam radę ;D ;)
Motto partnerki? 'Iść - nie uciekać, być - nie blokować' ;)
Lili
Moderator
Moderator

Postprzez gagatka133 » 21 sty 2009, 17:34

Czytając wasze posty poczułam się głupia bo:
1. Nie wiem co to są sznury :-o
2. Nie wiedziałam, że nawet w pointach trudno jest stać na palcach, myślałam, że jak ma się pointy to sie po prostu stoi i już. :shock:

Tak więc proszę o wytłumaczenie, jeżeli można, co to są sznury :lol:
Z góry dziękuję;**
,,Taniec to muzyka dla oczu, w tańcu jesteś tym kim chcesz być"
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Alhana » 21 sty 2009, 17:47

gagatka133 napisał(a):Tak więc proszę o wytłumaczenie, jeżeli można, co to są sznury :lol:
Z góry dziękuję;**

Sznur to jest coś takiego jak szpagat, tylko jakby na 2 nogi...xDD
Zwykły szpagat robi się jakby na jedną nogę, a w sznurze rozsuwa się równocześnie 2 nogi, jedna w prawo druga w lewo.... Mówi się na to też męski szpagat...;)
Trochę to niedokładnie wytłumaczyłam, ale lepiej nie umiem xD

Bardzo dobrze robisz, że pytasz i się nie krępujesz...;)
Nie czuj się również głupia, bo tak nie jest!
Nie ma się co przejmować tym, że paru rzeczy się nie wie...
Także nosek do góry! ;*
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 21 sty 2009, 17:50

To jeszcze jedno pytanie sznur można robić tak jakby na szpagat i francuski i turecki tak???
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Alhana » 21 sty 2009, 18:03

gagatka133 napisał(a):To jeszcze jedno pytanie sznur można robić tak jakby na szpagat i francuski i turecki tak???

Jeśli dobrze rozumiem oba pojęcia, to sznur to jest właśnie szpagat turecki...^^'
Ale tego nie jestem pewna, więc prosiłabym aby ktoś inny się tutaj wypowiedział :)
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 21 sty 2009, 18:08

Nieee, no może masz rację ja się na tym nie znam i może moje pytanie było nie mądre.
Ale jakby ktoś kto tańczy balet wypowiedział się na ten temat byłabym wdzięczna ;-)
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Lili » 21 sty 2009, 19:41

SZPAGAT DAMSKI
Obrazek

SZPAGAT MĘSKI (poprzeczny, sznurek, turecki, jak kto woli :D)
Obrazek
Lili
Moderator
Moderator

Postprzez gagatka133 » 21 sty 2009, 20:24

Lili napisał(a):SZPAGAT DAMSKI
Obrazek

SZPAGAT MĘSKI (poprzeczny, sznurek, turecki, jak kto woli :D)
Obrazek

dziękuje;**
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Lili » 21 sty 2009, 20:26

Nie ma sprawy - też kiedyś miałam problem z rozróżnieniem ich ;)
Motto partnerki? 'Iść - nie uciekać, być - nie blokować' ;)
Lili
Moderator
Moderator

Następna strona

Powrót do Ogólnie o tańcu