• Reklama

Rozciągnięcie.

Wszystko co związane z tańcem

Moderator: Lili

Rozciągnięcie.

Postprzez ma_k93 » 22 maja 2011, 19:07

Cześć mam pytanie.
Mam 18 lat tańczę już 5, jestm rozciągniety ale nie aż tak jakbym chciał. Czy jest jeszcze możliwośc żeby w tym wieku móc rozkręcić biodra tak jak to w balecie jest? Prościej rozciągnąć się na męski szpagat ?
ma_k93
User
User

Rozciągnięcie.

Postprzez kromka » 22 maja 2011, 22:48

Rozciąganie w tym wieku nie jest proste - wiem z własnego doświadczenia. Dużo zależy od organizmu. To czy Ci się uda zależy od Twojego organizmu (mięśni i ścięgien) oraz od tego czy się "przyłożysz"
Trenuj a może Ci sie uda.
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Rozciągnięcie.

Postprzez Invisible.♥ » 29 gru 2011, 20:24

Wiesz w każdym wieku możesz się rozciągnąć. ale niestety w wiekiem jest to coraz trudniejsze.
Musisz się do tego przyłożyć. Wkładaj w to dużo pracy a na pewno Ci się uda !
Invisible.♥
User
User

Rozciągnięcie.

Postprzez Maja5252 » 14 sty 2012, 13:17

Rozciągnięcie to kwestia ćwiczeń. Z wiekiem mięśnie się stabilizują i jest coraz trudniej je rozciągnąć. Zbyt łagodne ćwiczenia mało dadzą, przy rozciąganiu trzeba poczuć te mięśnie <ich drżenie z wysiłku i naciągnięcie poza aktualną możliwość>. Jeśli masz czas i pieniądze to polecam treningi Karate, świetnie rozciągają, a jeśli nie masz czasu i pieniędzy lub chęci, to ćwicz rozciąganie 3x w tygodniu, pomiędzy ćwiczeniami pokręć biodrami, stań w szerokim rozkroku i przechylaj się do każdej z nóg oraz pomiędzy nie, w tym rozkroku połóż dłonie na ziemi i maksymalnie poszerz rozstaw nóg, podnieś się nie zmniejszając rozkroku, wypychaj stopniowo biodra, połóż dłonie z powrotem, potem połóż łokcie płasko po ziemi, potem znowu dłonie, potem się podnieś i nie zmniejszając rozkroku posadź się rozciągnięto na ziemi i wykonaj ćwiczenia na siedząco <na pewno miałeś takie na włefie>. Na koniec zrób motylek i podnieś się ostrożnie oraz pokręć biodrami. Rozciągnięcie i gibkość to cechy, które z wiekiem coraz trudniej się wyrabiają, powodzenia :)
Maja5252
User
User

Powrót do Ogólnie o tańcu