• Reklama

Rożnica wzrostu, a standard

Dyskusję o Tańcu Towarzyskim

Moderator: Lili

Postprzez adatar » 16 maja 2010, 13:46

Witam

Jestem nowy na forum. TT zająłem się w październiku. Jako tancerz klasy E, jestem zmuszony do tańczenia tańców standardowych. Niestety, mnie i moją partnerkę dzieli spora różnica wzrostu, przez co uniemożliwa to nam zajmowanie miejsc na podium. Kiedy np. w tangu po prawej stronie łokcie musza się zahodzić, to muszę opuścić całe ramię niżej. Gdybym tego nie zrobił, dłoń moja zanjdowała by się na ramieniu partnerki, a nie lekko pod łopatką. W sumie prawie każdym tańcu standardowym jest ten problem. Czasami po prostu się czuję, jakbym rą ramę trzymał za nas dwoje. W łacinie jest po prostu super, wzrost nie gra tak waznej roli. Dlatego piszę tutaj z prośbą o radę.. Czy jest z tej sytuacji jakieś wyjśie ? czy można to jakoś wyćwiczyć, by rama wyglądała u obydwojga dobrze ?
adatar
User
User

Reklama

Postprzez kromka » 16 maja 2010, 14:33

Różnica wzrostu jeżeli jest bardzo duża może być problemem. Powiedz może jaka jest różnica wzrostu między wami.

Tak bez konkretnych danych to mogę polecić partnerce buty na wysokim obcasie - zawsze kilka cm można zniwelować.
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Postprzez daniel1231 » 16 maja 2010, 16:51

Między mną i partnerką jest 20 cm i powiem że trzeba naprawde dobrze tańczyć by nie było problemu. Chyba dużo łatwiej znaleźć wyższą partnerkę niż zatańczyć tak ST żeby nie było tego problemu
daniel1231
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez lazi518 » 16 maja 2010, 17:35

Wiesz ja osobiście miałem ten sam problem. Między mną a partnerką też jest spora różnica i doszedłem do takich samych wniosków. Jednak teraz wyczułem już jakoś co robić aby wszystko było ok. zresztą trenerzy bardzo pomogli. Teraz ST mi się bardzo wygodnie tańczy i pudła idą :) ale za to w la jest gorzej.

Nie wiem czy tobie to pomorze, ale w moim przypadku musiałem po prostu nauczyć się, że muszę stać z z ciężarem ciała, kręgosłupem i głową nad prawą nogą. Wtedy dużo łatwiej jest opanować prawy bark i podnieść łokieć do góry. Ponad to trzeba dobrze opadać, aby być pod partnerką, szczególnie w tangu. Najlepiej zapytaj się może trenera co o tym sądzi, jestem pewny, że ci doradzi. Ale w tangu mam identycznie, bardzo trudno jest z taką różnicą wzrostu, dla tego trzeba być jak najniżej w kolanach nawet z przesadą.
lazi518
User
User

Postprzez daniel1231 » 16 maja 2010, 18:48

z tą różnicą wzrostu to jest skomplikowana sytuacja, znam pare B klasową w ST z dużą różnicą wzrostu i dobrej ramy nie mają a partner kolanami prawie po ziemi przez co od kilku lat nic się nie zmienia w klasie.
daniel1231
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez lazi518 » 16 maja 2010, 19:59

No zgadzam się, czasami tak jest :/ Mam nadzieje, że ze mną tak nie będzie. A tobie adatar życzę powodzenia :)
lazi518
User
User

Postprzez daniel1231 » 16 maja 2010, 20:41

Ja również trzeba próbować, nie spróbujesz nie będziesz wiedział :D
daniel1231
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez adatar » 17 maja 2010, 12:30

kurde, żem się nie spodziewał takiego odzewu ^^ między mną a partnerką jest głowa różnicy. Mam nadzieję, że uda mi się nauczyć trzymać ramę jak ty, lazi518 ^^ a np. w walcu angielskim. Jak mam tutaj opadać ? nie będzie to chyba wyglądało zbyt naturalnie..
adatar
User
User

Postprzez kromka » 17 maja 2010, 12:50

Głowa różnicy to wcale nie jest dużo. To w sumie żaden problem. Partnerka niech sobie kupi w miarę wysokie buty (obcas 6cm spokojnie powinien wystarczyć) i powinno być ok ;)
kromka
Administrator
Administrator

Postprzez adatar » 17 maja 2010, 13:18

no czy ja wiem, czy to nie jest dużo ? tak sporo pod brodą zaczyna się jej czoło. zresztą czy buty na wyższym obcasie nie będą przeszkadzać podczas tańca ? bądź, co bądź, jest to pięta w górę na niemałą wysokość
adatar
User
User

Postprzez lazi518 » 17 maja 2010, 15:36

Zgadzam się, że nie jest to chyba aż tak strasznie duża różnica, nie wiem jaka jest ona w mojej parze, muszę sprawdzić :) Wiesz to zależy od partnerki, czy na wysokim obcasie jej będzie wygodnie, jeżeli ma już wprawę w tańcu to na pewno sobie poradzi, ale to ona sama musi wyczuć. Jak napisałeś to dopiero wasze początki, więc nie wiem czy partnerce byłoby wygodnie, tak żeby się nie chwiała przy każdym kroku.

adatar napisał(a): a np. w walcu angielskim. Jak mam tutaj opadać ? nie będzie to chyba wyglądało zbyt naturalnie..

Nie wiem, mi tam się wydaje, że dobre opadania, swing jest w angielskim potrzebny. Nie można tylko spadać, ze stopy nagle, musi to być jak fala xD Eh trudno jest to opisać.
lazi518
User
User

Postprzez daniel1231 » 17 maja 2010, 15:59

Wg. mnie różnica wzrostu to jest problem utrzymać prawidłową dobrze wyglądającą z tyłu ramę jest wtedy bardzo ciężko gdyż leci to wszystko w czasie tańca.
daniel1231
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez lazi518 » 17 maja 2010, 16:17

No, ogólnie rzecz biorąc to po prostu trudniej jest w takiej sytuacji i mogą pojawić się problemy. Teraz tylko od ciebie zależy co dalej zrobisz.
lazi518
User
User

Postprzez adatar » 17 maja 2010, 20:25

znaczy rozumiem jak opadać ^^ tylko czy mam być niżej, aby partnerce było wygodniej, czy jednak aby ona nie tanczyła na zbyt ugiętych kolanach ?
adatar
User
User

Postprzez kromka » 17 maja 2010, 20:27

Wg. mnie taka różnica nie powinna stanowić zbyt dużego problemu. Trzeba się po prostu nauczyć odpowiednio trzymać rame i będzie dobrze ;)
kromka
Administrator
Administrator

Następna strona

Powrót do Taniec Towarzyski