• Reklama

Salsa

O Salsie

Moderator: Lili

Salsa

Postprzez kromka » 01 lis 2008, 21:42

Salsa jest popularnym na całym świecie tańcem odpowiadającym muzyce również nazywanej salsą. To słowo po hiszpańsku oznacza sos lub smak, czy jak w tym przypadku styl. Salsa w muzyce narodziła się w latach 1940–1970 z fuzji rytmów afrokubańskich i karaibskich pod dużym wpływem jazzu. Rozwijała się zarówno na Kubie, w Portoryko, Nowym Jorku, jak i innych krajach latynoskich regionu Karaibów. Początkowo salsą nazywano wiele rozmaitych stylów muzycznych (Guajira, Mambo, Cha Cha Cha, Son Montuno, Changui, Charanga) głównie za sprawą firmy nagraniowej Fania All Stars. Budziło to pewne kontrowersje wśród muzyków (patrz słynne stwierdzenie Tito Puente – Gram mambo, a nie sos). Z czasem kontrowersje ucichły i uznano, że termin ten doskonale oddaje eklektyczny charakter zarówno muzyki jak i tańca.

Salsa czerpie z wielu różnych stylów i w rozmaitych miejscach rozwijała się pod różnymi wpływami. Duże zróżnicowanie spowodowało wyodrębnienie tak zwanych stylów salsy. Style te różnią się krokiem podstawowym, rytmicznym umiejscowieniem kroków (np. taniec na 1 lub 2) w muzyce, geometrią tańca (taniec po kole lub w linii), sposobem prowadzenia partnerki, ilością elementów akrobatycznych w tańcu, istnieniem bądź brakiem elementów solowych. Salsa na Kubie powstała jako połączenie tańca son z kubańską rumbą. Salsa w Portoryko rozwinęła się pod wpływem lokalnych tańców. Do Stanów Zjednoczonych zaś została przyniesiona przez imigrantów z regionu Karaibów (w większości z Portoryko).

Salsa tańczona jest do muzyki w metrum 4/4 opartej na dwutaktowych frazach. Cały szkielet rytmiczny salsy oparty jest na rytmie zwanym po hiszpańsku clave (czyli klucz) granym przez instrument o nazwie claves. Claves to po prostu dwa okrągłe kawałki drewna, którymi uderza się o siebie. W dwóch taktach salsy występuje 5 uderzeń clave w jednej z dwóch odmian (clave 2/3 lub clave 3/2). W ciągu tych dwóch taktów tancerz zazwyczaj wykonuje 6 kroków (3 w pierwszym i 3 w drugim takcie). Uderzenia 4 i 8 są to zazwyczaj uderzenia w których występuje pauza (w niektórych stylach pauza może występować na 1 i 5) która może być akcentowana np. poprzez tak zwany tap (czyli przytup).

Salsa jest w odróżnieniu od większości tańców towarzyskich tańczona w miejscu. Oznacza to tyle, że tańcząca para nie przemieszcza się zbyt wiele po parkiecie, a obroty wykonywane są w miejscu.

źródło: Wikipedia

Przyznam się że osobiście miałem przyjemność kilka razy w życiu tańcyć Salsę i powiem wam że jest SUPER!! a Wy tańczyliście może kiedyś?? Jaka jest wasza opinia o tym stylu?
kromka
Administrator
Administrator

Reklama

Postprzez Justysia:D » 01 lis 2008, 23:03

w/g mnie jest on wspanialy ale stroje sa denne ja bardzo lubie tanczyc sama i z partnerem ale partner musi umiec tanczyc bo ja umiem tanczyc wszystkietanca perwekcyjnie bo moja nauczycielka kaze sie uczyc wiec jest git
Ostatnio edytowano 01 sty 1970, 01:00 przez Justysia:D, łącznie edytowano 1 raz
Justysia:D
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez David » 06 lis 2008, 11:13

A jaką masz klasę taneczna JUSTYSIU :D??????? bo jeśli piszesz ze tańczysz perfekcyjnie to domyślam sie żę mistrzowską S. Ja tancze 10 lat i mam klase B ale uważam ze ciągle dużo nauki przedemna i nie uwarzam ze tańcze perfekcyjnie. Mamy z partnerką pare sukcesów o czym może świadczyc nasza klasa taneczna.... Ale woda sodowa nie uderza nam do głowy i ciągle cwiczymy!!!
David

Postprzez Yoas » 06 lis 2008, 18:38

David nawet eSka nie oznacza ze ktos tanczy perfekcyjnie ;)
A co do teamtu salsa zalezy jaka w sumie znam tylko basic ale jakos nie przypasowala mi.
...
Yoas
Moderator
Moderator

Postprzez Justysia:D » 08 lis 2008, 16:00

tak to prawda mam S ale to o niczym nie swiadczy ja duzo cwicze i sie ucze i mimo klasy wciaz musze sie uczyc by byc jeszcze lepsza a to ze mam najwyzsza klase to nic poprostu ja tancze bo lubie i tyle :-P
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez kromka » 08 lis 2008, 20:46

kto jest twoim trenerem/trenerką i w jakim klubie tańczysz??
kromka
Administrator
Administrator

Postprzez Justysia:D » 09 lis 2008, 16:56

Grazyna podkupiec i klub czarna perelka
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Yoas » 09 lis 2008, 19:20

To jest klub tanca towarzyskiego? nie slyszalem o takim :/
...
Yoas
Moderator
Moderator

Postprzez kromka » 09 lis 2008, 19:20

ja niestety tez nie :P
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Postprzez Justysia:D » 10 lis 2008, 11:08

Bo ja mieszkam w malym miasteczku i pewnie wielu o nim nie slyszalo:((
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez jaros » 06 gru 2008, 16:15

Salsa jest spoko :)
jaros
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez mistrzu07 » 07 gru 2008, 21:22

bardzo sympatyczny taniec
mistrzu07
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Alhana » 11 gru 2008, 21:37

Ja kiedyś miałam w układzie połączenie różnych technik.
Był tam kankan, polka, salsa, jive oraz makarena ^^"
Może troszkę śmieszne zestawienie, ale z salsa miałam do czynienia, maluczko bo maluczko, ale zawsze coś :)

Moje odczucia są całkiem pozytywne :->
Uciec daleko i uczyć się tańca...
To moje marzenie <3

http://big-size-crew.bloog.pl/
Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez kromka » 11 gru 2008, 22:17

to może być ciekawe :)
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Postprzez Alhana » 11 gru 2008, 22:34

Być może...^^
Ale uwierz mi na słowo, że raczej nie xD
Uciec daleko i uczyć się tańca...
To moje marzenie <3

http://big-size-crew.bloog.pl/
Alhana
V.I.P.
V.I.P.