• Reklama

Styl Kubański - Salsa Cubana

O Salsie

Moderator: Lili

Postprzez kromka » 12 lip 2009, 13:00

W zasadzie jest to zestaw stylów rozwiniętych na Kubie (bądź w Stanach Zjednoczonych przez kubańskich emigrantów) różniący się głównie rytmicznym umiejscowieniem kroków. Styl zazwyczaj utożsamiany jest z tańczeniem "na 3" ale może być też tańczony "na 4" (oryginalna rytmika kubańska) lub "na 1" (zmieniona na potrzeby uczenia salsy osób nie będących Latynosami przez kubańskich emigrantów z Miami).

Salsa kubańska charakteryzuje się dość powolnym tempem wykonywania figur. Jest to raczej taniec chodzony niż oparty na krokach. Bardzo rzadko wykonuje się w nim więcej niż 1 obrót partnera lub partnerki w takcie. Prowadzenie w salsie kubańskiej jest dość mocne i nie zostawia partnerce wiele swobody na elementy stylingu. Figury w salsie kubańskiej wymagają często skomplikowanych zapleceń rąk tańczącej pary (tak zwane kubańskie węzły). Krok podstawowy w salsie kubańskiej nazywa się guapea i jest tańczony do przodu i do tyłu ale istnieje kilka innych wersji kroku podstawowego tańczonych na boki lub do tyłu.

W różnych opracowaniach styl kubański oznacza się również nazwą Rueda de Cassino. Rueda de Cassino tańczona jest wtedy grupowo parami według geometrii koła. Tancerze i tancerki w parach poruszają się dookoła wspólnego środka wykonując figury i zmieniając kierunek. Figury są sklasyfikowane osobnymi hiszpańsko brzmiącymi nazwami, które podczas tańczenia prowadzący grupę odpowiednio wcześniej wykrzykuje, aby następnie wszyscy jednocześnie mogli je wykonać zbiorowo, co jest bardzo widowiskowe. Niektóre z bardziej zaawansowanych figur możliwe są do wykonania jedynie w ograniczonej liczbie par. Podstawowe figury nazywają się dile que no oraz dame. Dla przykładu spis i kolejność wykonanych figur może być następujący: dame, enchufla doble, policia, adios con familia, sacala, paseala, kentucky, sombrero, bolsero, al centro, hombres derecha, mujeres izquierda, dile que no, dame.

źródło: wikipedia

I co o tym stylu salsy myślicie?
Tancerzem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce ;)
kromka
Administrator
Administrator

Reklama

Postprzez lola2009 » 19 lip 2009, 19:44

to wlasciwie moja ulubiona odmiana salsy ^^
Obrazek
Zostawcie podpis!
lola2009
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 20 lip 2009, 13:52

Ja też uwielbiam ją, choć sama jej nigdy nie tańczyłam to uwielbiam patrzeć jak inni ją tańczą :mrgreen:
,,Taniec to muzyka dla oczu, w tańcu jesteś tym kim chcesz być"
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez LatinoDanceStar » 22 sie 2009, 17:32

Jeśli chodzi o Salsę, to jest naprawdę pięknym tańcem. A styl kubański tego tańca bardzo mi się podoba. Kiedyś na zajęciach tańczyliśmy Salsę Cubanę i bardzo mocno zapadła mi w serce. Po prostu pokochałam ten taniec od pierwszego zatańczenia. :-))
*Dancing*Queen*
LatinoDanceStar
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez LatinoDanceStar » 13 gru 2009, 14:58

gagatko moja droga. To radzę Ci naprawdę spróbować kiedyś tego tańca. Skoro tak bardzo go lubisz oglądać, to będziesz miała jeszcze wielką przyjemność, kiedy sama jej spróbujesz. Wtedy być może pokochasz ją jak ja to obecnie zrobiłam. Teraz coraz częściej myślę o zapisaniu się na kurs salsy nie koniecznie cubany, ale ważne, żeby była salsa. I kiedyś pewnie to zrobię.
*Dancing*Queen*
LatinoDanceStar
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 15 gru 2009, 18:39

Ja ostatnio też coraz częściej myślę o salsie, cha chy:)
,,Taniec to muzyka dla oczu, w tańcu jesteś tym kim chcesz być"
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Karolina » 15 gru 2009, 19:14

Aaa salsa!! POLECAM!!! :D
Karolina
User
User

Postprzez LatinoDanceStar » 25 gru 2009, 22:42

A ja drogie dziewczyny co drugi dzionek w tygodniu mam styczność z gorącymi latynowskimi rytmami typu cha-cha, samba, rumba. Oj, te tańce są po prostu super i czuje, że warto je umieć i rozgrzewać się w nich w te zimowo-jesienno-wiosenne dni.
*Dancing*Queen*
LatinoDanceStar
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Ales » 17 lis 2010, 18:49

Salsa jest świetna. I jeżeli chodzi o obroty to jest niezłe pole do popisu :D
Dużo osób uczyłam salsy (głównie dziewczyn) w efekcie czego przyzwyczaiłam się strasznie do prowadzenia w tańcu xD
Ales
User
User

Postprzez LatinoDanceStar » 20 lis 2010, 19:03

Oj oj Ales. To nie dobrze, że się przyzwyczaiłaś do prowadzenia w tańcu. Tą rolę powinien odgrywać w 100 % partner. A Ty tylko musisz mu dotrzymywać kroku dodając różne tam taneczne bajery typu ruch rąk bioder, żebyś wyglądała w parze pieknie i nadawała cudownego wyglądu tańcom. Nie wiem, czy kiedykolwiek tańczyłaś z partnerem? Ale nie jako prowadząca w tańcu, tylko jako partnerka posłuszna partnerowi? Skoro jesteś instruktorką tańca, to na pewno miałaś tą możliwość. No, chyba że zajęcia prowadzisz solo (bez partnera), to ci się nie dziwię. Jeśli natomiast nie tańczyłaś z partnerem który Cię prowadził, to naprawdę bardzo polecam spróbować. W tańcach kubańskich i nie tylko taniec z partnerem, który cię prowadzi i podtrzymuje, a Ty się możesz na nim opierać jak na rusztowaniu (oczywiście zachowując wszystkie atuty związane z ramą i piękną postawą nadającą parze cudowny wygląd), to jest to naprawdę piękna sprawa. Polecam bardzo. Taniec w parze jest bardzo uroczy. Pozdrawiam.
*Dancing*Queen*
LatinoDanceStar
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Ales » 22 lis 2010, 17:06

Tak wiem :) Tańczyłam wiele razy z partnerem. I bardzo lubię jeżeli partner prowadzi tak jakby to powiedzieć "że go czuć". Ale jeżeli się kogoś uczy tańczyć to trzeba samemu prowadzić. Ale całe szczęście moje przyzwyczaje nie do prowadzenia najczęściej uruchamia się gdy tańczę z kimś kto średnio "urozmaica " taniec
Ales
User
User

Postprzez scania90 » 23 gru 2010, 14:51

Salsa kubańska jest według mnie najprostszym tańcem pod słońcem (+ bachata, kizomba, merengue i pokrewne:). Improwizacja jest prostsza niż w salsie LA (takie jest moje zdanie). Znając krok podstawowy w pozycji zamkniętej przez ''dile que no'' do kroku podstawowego w pozycji otwartej można już fajnie tańczyć (można dodać proste obroty również tańczone na 3). W salsie kubańskiej należy jednak pamiętać że kroki stawia się na przemian raz prawą nogą raz lewą dokładnie tak jak w chodzeniu (dlatego mówi się że salsa kubańska jest to chodzenie pod rytm muzyki:) no chyba że ktoś potrafi chodzić lewa lewa prawa, albo prawa prawa lewa :D. W przeciwieństwie do salsy LA, salsę kubańską tańczy się ''po kole'' i występują węzły kubańskie czyli zaplecenia rąk:). Nie należy jednak z nimi przesadzać ponieważ taniec opiera się głównie na krokach... jak to mówił mój instruktor: ''Nogi to esencja, a ręce to cukier. Gdy cukru jest za dużo to klapa''. Wyobraźcie to sobie... smakuje wam przesłodzona herbata? Nie sądzę!... Salsę kubańską bardzo często tańczy się w tzw. Ruedzie :). ''Rueda'' po hiszpańsku nie znaczy nic innego jak koło/okrąg. Jest to wspaniała zabawa integracyjna polegająca na wykonywaniu różnych figur. Prowadzący ruedę wypowiada komendy które należy zrobić oczywiście również pod rytm muzyki:). W tej zabawie można świetnie się nauczyć prowadzenia na wskutek tańczenia z różnymi partnerkami (partnerki się zmieniają po kole na komendę ''dame''). Wiadomo że każdy tańczy inaczej i taka zabawa jest jak najbardziej wskazana, dlatego jest ona stosowana na każdym kursie. Ja tańczę salsę kubańską od czerwca tego roku. Zaczynałam baaardzo amatorsko, dokładnie w klubie na salsotekach:). W sierpniu poszłam na wakacyjny kurs umiejąc tylko krok podstawowy w pozycji zamkniętej:). Po ukończeniu intensywnego kursu zapisałam się na kurs regularny, a że dobrze mi w wakacje szło to wylądowałam w grupie zaawansowanej i w niej jestem do dziś :). Polecam ten taniec. Jest naprawdę cudowny. Dawniej gdy znajomi wyciągali mnie na salsoteki śmiałam im się w twarz (tańczyłam wtedy hh i funky:), jednak poszłam raz i tak mi się spodobało, że zaczęłam już chodzić regularnie co tydzień. Teraz potrafię być na salsotece 7 dni w tygodniu :D... I nie wyobrażam sobie życia bez niej. :)
A jak tam wasze przygody??? :)

Pozdrawiam i zachęcam! :) <zamieszczam link - obejrzyjcie> :)
http://www.youtube.com/watch?v=uq1U7r3d ... re=related
scania'90
scania90
User
User

Postprzez Dakini » 23 sty 2012, 17:21

Moim zdaniem salsa kubańska cieszy się największym zainteresowaniem.

W naszej szkole prowadzimy inne kursy (salsa solo, salsa los angeles), ale najwięcej chętnych kumuluje się przy Cubanie.

Moim zdaniem wynika to z tego, że jest to stył łatwy do nauczenia i przede wszystkim do wykorzystania na wszelkich rodzaju imprezach/dyskotekach :)
Pozdrawiam,
Justyna

Akademia Tańca Dakini
Dakini
User
User

Powrót do Salsa