• Reklama

Taniec współczesny

Czyli Taniec Klasyczny

Moderator: Lili

Taniec współczesny

Postprzez Alhana » 30 sty 2009, 16:38

Taniec współczesny - taniec oparty na idei baletu, pozbawiony jednak jego sztywnych zasad, w szczególności kładzie nacisk na pokazanie emocji tancerza, który tańcząc układ, stara się opowiedzieć odbiorcy pewną historię poprzez ruchy charakterystyczne dla rodzaju tej opowieści. Taniec współczesny jest bardzo luźną formą tańca, to znaczy, że nie ma ograniczeń tak, jak w balecie, co do ustawienia ciała - tutaj tancerz ma ogromną dowolność w kreowaniu ruchu, wykorzystywany jest tu ciężar ciała, grawitacja, oddech, swingi itp. Taniec współczesny powstał na przełomie XIX i XX wieku jako odłam baletu, w którym jednak zabrakło sztywnych reguł tańca klasycznego. Jego korzenie sięgają Europy, a od ok. 1930 roku opanował także Stany Zjednoczone. Wczesny taniec współczesny był miniaturką solowych bardzo skompresowanych efektów - było to całkowitym przeciwieństwem XIX-wiecznych koncertów baletowych. Taniec współczesny jest mieszaniną wielu tańców jak na przykład: modern dance, taniec nowoczesny, taniec jazzowy a nawet niektóre z tańców towarzyskich. W choreografii mogą mieć także miejsce elementy akrobatyki. Jednak głównym źródłem tego tańca jest taniec klasyczny, znany jako balet. Podstawowe elementy baletu (np. plié, grand plié, pique, flex, fouetté) mają szerokie zastosowanie w tańcu współczesnym i są nieodłącznymi elementami każdego układu. Jednak pomimo tak bliskiej więzi, taniec współczesny powstał jako całkowicie inny taniec, różniący się od baletu przede wszystkim tym, iż mniej ważna jest technika i triki, w przeciwieństwie do uczuć i emocji tancerza. Dlatego znakomity tancerz powinien być uzdolniony aktorsko - i z tą myślą powstał Teatr Tańca Współczesnego. Isadora Duncan, Roth St. Denis, Martha Graham i Doris Humphrey zaczęli rewolucję w tańcu współczesnym, np.: Isadora Duncan jako pierwsza wystąpiła na scenie boso i w zwykłej tunice, zamiast w tak zwanej paczce baletowej i pointach. W dzisiejszych czasach, gdy świat opanowały takie formy tańca jak hip-hop albo taniec nowoczesny, nie zwraca się większej uwagi na takie rodzaje tańca jak taniec współczesny. Na szczęście pewną formą prezentacji i poszerzania popularności są Teatry Tańca Współczesnego, dzięki którym ten taniec zyskuje sobie grono wielbicieli. Istnieje także wiele szkół, które oferują jego naukę, a wzrastająca ich liczba świadczy o rosnącym zainteresowaniu.

Teraz coś ode mnie: :-P

Co myślicie?
Lubicie?
Dlaczego macie o nim taką opinię a nie inną?
Czy trenujecie bądź trenowaliście?

Ja osobiście, nie śmiem marzyć o lekcjach tańca współczesnego... Nigdy nie miałam z nim styczności, ale bardzo i to bardzo bym chciała spróbować... Jest to dla mnie bardzo piękny i taki wyjątkowy gatunek tańca...

Dla przybliżenia zamieszczę 3 filmiki...;)

Tutaj proszę bardzo, pan Michał Piróg w akcji...;)
Ten fragment jest... Po prostu... Nie umiem opisać... Wydaje mi się, że opowiada On o niewidomym, lub o kimś cierpiącym, nieszczęśliwym, chcącym z tym skończyć, chcącym bycia szczęśliwym... Ale na koniec filmiku się okazuje, że mu się to nie udaje... W tym momencie po prostu... Miałam oczy pełne łez...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ytE_7Hv8nw8&feature=related[/youtube]
PS. Czy tam w tle jest Katarzyna Kizior czy mam przywidzenia...?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hLByebFUzfU&feature=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zo2Qpz5wHZo&feature=related[/youtube]
Uciec daleko i uczyć się tańca...
To moje marzenie <3

http://big-size-crew.bloog.pl/
Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Reklama

Postprzez WorekMarzen » 30 sty 2009, 20:18

Tak. To Kasia Kizior.
Jej choreografie to dopiero perły.
A ten taniec, tzn. Piróg niezabardzo mi się podoba..
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Lili » 30 sty 2009, 21:24

ulciaa40 napisał(a):A ten taniec, tzn. Piróg niezabardzo mi się podoba..

Dokładnie. To taniec? Ja myślałam, że szamotanie się na podłodze. Stać go na więcej. Ma jakiś przekaz, jako aktor jest niezły, ale on chyba jednak jest TANCERZEM...?
Lili
Moderator
Moderator

Postprzez Alhana » 30 sty 2009, 22:25

Lekko jestem zdziwiona...
Taniec współczesny opiera się głównie na emocjach, a w tym fragmencie spektaklu naprawdę ich nie zabrakło... No ale, to moje zdanie, nie będę rozwijać tej myśli...

Napiszcie, co sądzicie też ogólnie o tańcu współczesnym?
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Lili » 30 sty 2009, 22:37

Alhana napisał(a):Lekko jestem zdziwiona...
Taniec współczesny opiera się głównie na emocjach, a w tym fragmencie spektaklu naprawdę ich nie zabrakło... No ale, to moje zdanie, nie będę rozwijać tej myśli...

Alhana, wstydzisz się swojego zdania? ;| A może nie umiesz wyrazić, o co Ci chodzi? Do czego jest forum? Do rozwijania myśli. Mam wrażenie że boisz się rozmawiać, pokazywać swoje stanowisko, bo... właśnie, dlaczego? żeby nie wyjść na głupią, czy co? Czy uważasz, że to my jesteśmy na tyle niedorozwinięci żeby nie zrozumieć wypowiedzi 14-latki? A może nie umiesz się wysłowić/zbudować swoich argumentów? Bo jak zaczynasz, to kończ, albo nie zaczynaj. Forum jest od wymieniania poglądów.

Wracając do tematu, bo trochę mnie Twoja kolejna z serii 'nie będę rozwijać tematu' notka rozbiła oO
Każdy taniec opiera się na emocjach, a Piróg nie tańczył, tylko grał. Gdzie tam był taniec? Rzucanie się na podłodze to jest taniec? Dobry tancerz umie i tańczyć i przekazywać emocje jednocześnie, a nie albo jedno albo drugie. Mnie się nie podobało, bo on nie tańczył. Ot, co.
Lili
Moderator
Moderator

Postprzez Alhana » 30 sty 2009, 22:46

Lili napisał(a):Alhana, wstydzisz się swojego zdania? ;| A może nie umiesz wyrazić, o co Ci chodzi? Do czego jest forum? Do rozwijania myśli. Mam wrażenie że boisz się rozmawiać, pokazywać swoje stanowisko, bo... właśnie, dlaczego? żeby nie wyjść na głupią, czy co? Czy uważasz, że to my jesteśmy na tyle niedorozwinięci żeby nie zrozumieć wypowiedzi 14-latki? A może nie umiesz się wysłowić/zbudować swoich argumentów? Bo jak zaczynasz, to kończ, albo nie zaczynaj. Forum jest od wymieniania poglądów.

Wracając do tematu, bo trochę mnie Twoja kolejna z serii 'nie będę rozwijać tematu' notka rozbiła oO
Każdy taniec opiera się na emocjach, a Piróg nie tańczył, tylko grał. Gdzie tam był taniec? Rzucanie się na podłodze to jest taniec? Dobry tancerz umie i tańczyć i przekazywać emocje jednocześnie, a nie albo jedno albo drugie. Mnie się nie podobało, bo on nie tańczył. Ot, co.

Nie, po prostu nie chcę aby po raz kolejny miała tutaj miejsce kłótnia do której prędzej czy później by doszło... Kiedy pisze to co myślę, na tym forum zostaję uznawana za kłótliwą, wybredną itp. Dlatego chcę aby obeszło się bez tego... Tyle mam w tej sprawie do powiedzenia...
To moje marzenie <3

Alhana
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez Lili » 30 sty 2009, 23:15

Alhana, czyli nie umiesz przekazywać swojego zdania nie obrażając innych? Bo każdy z nas 'rozwija temat' i tłumaczy o co mu chodzi, co się podoba a co nie i się nie kłócimy - gusta są różne - a jedynie wymieniamy poglądy. Coś a'la "ja uważam tak bo to to i to, a Ty uważasz tak bo to to i to, no i dobra"

I najlepiej jest pisać to, co się myśli, byleby kulturalnie i taktownie.

Koniec OT'sa. Alhana, po prostu jestem ciekawa Twojego pkt widzenia, a liczę się z Twoim zdaniem co do kwestii tańca - dlatego mnie irytuje jak odpowiadasz półsłówkami nie kończąc zdania.
Motto partnerki? 'Iść - nie uciekać, być - nie blokować' ;)
Lili
Moderator
Moderator

Postprzez MaDzIa » 31 sty 2009, 12:36

Filmik ten gdzie tańczy Piróg to ze spektaklu w którym debiutował "Byc albo brac".
"Tańczyc może każdy, ale byc tancerzem już nie każdy"
MaDzIa
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 31 sty 2009, 13:55

Zgadzam się całkowicie z Lili :mrgreen:
No, tak.. Przez minutę albo dłużej rzucał się na tą podłogę.

[youtube]http://pl.youtube.com/watch?v=hLByebFUzfU[/youtube]
A co sądzicie o tym?
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 31 sty 2009, 17:27

Mi też to się nie podobało.
Przez pół filmiku wstawał a potem trochę postał i znów się przewrócił.
Może i by to było fajne ale brakowało mi takiego rozwinięcia gdzie zaczął by naprawdę tańczyć.

MaDzIa napisał(a):Filmik ten gdzie tańczy Piróg to ze spektaklu w którym debiutował "Byc albo brac".

Może jakby się oglądało cały spektakl to by całkiem inaczej odbierało by się to nagranie.

Poprawiłam ;) Lili
Ostatnio edytowano 02 lut 2009, 21:03 przez gagatka133, łącznie edytowano 1 raz
,,Taniec to muzyka dla oczu, w tańcu jesteś tym kim chcesz być"
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 31 sty 2009, 17:52

Tamto nie napisała, Alhana tylko Madzia. ;d
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez gagatka133 » 31 sty 2009, 18:53

ulciaa40 napisał(a):Tamto nie napisała, Alhana tylko Madzia. ;d

Ej ja wzięłam zaznaczyłam wypowiedz Madzi i wzięłam cytuj...
Co jest???
Znając mnie to pewnie coś źle zrobiłam już to poprawiam ;-)

[ Dodano: 2009-01-31, 18:54 ]
Albo nie bo już nie mogę... :-(
,,Taniec to muzyka dla oczu, w tańcu jesteś tym kim chcesz być"
gagatka133
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 31 sty 2009, 19:18

Dobra,spoko.. ;d :mrgreen:
Nie offtopujmy ;P
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez LatinoDanceStar » 31 sty 2009, 21:34

Co do filmiku z Pirógiem w głównej roli, to powiem Wam, że raczej jego taniec mi się nie podobał. Ja tam wogóle nie widziałam tańca, tylko rzucanie się po podłodze. Może to i jest jakiś pokaz emocji, ale żadna rewelacja. Bo w porównaniu z dwoma pozostałymi filmikami on wypadł naprawdę blado. Moim zdaniem, to znacznie lepiej od Próga tańczyli uczestnicy You Can Dance on od nich powinien się uczyć jak należy tańczyć taniec współczesny.
*Dancing*Queen*
LatinoDanceStar
V.I.P.
V.I.P.

Postprzez WorekMarzen » 31 sty 2009, 21:43

No, widzę, jak narazie po wypowiedziach, że tylko Alhanie się podobało ;d :-P
------
WorekMarzen
V.I.P.
V.I.P.

Następna strona

Powrót do Balet