Taniec współczesny - taniec oparty na idei baletu, pozbawiony jednak jego sztywnych zasad, w szczególności kładzie nacisk na pokazanie emocji tancerza, który tańcząc układ, stara się opowiedzieć odbiorcy pewną historię poprzez ruchy charakterystyczne dla rodzaju tej opowieści. Taniec współczesny jest bardzo luźną formą tańca, to znaczy, że nie ma ograniczeń tak, jak w balecie, co do ustawienia ciała - tutaj tancerz ma ogromną dowolność w kreowaniu ruchu, wykorzystywany jest tu ciężar ciała, grawitacja, oddech, swingi itp. To według wikipedi . ;p Czy mieliście kiedyś do czynienia z tym tańcem? Co uważacie?
Pozdrawiam.
Ja chce być tam gdzie ty! Tam gdzie niebo lekko dotyka wody Usunę z pod nóg kłody, pokonam przeszkody Będziemy tylko ja i ty ...
Osobiście zawsze chciałam chodzić na balet, ale jakoś tak wyszło, że czasu nie miałam... I w ogóle.. Jednak po kilku zajęciach polubiłam bardziej współczesny, również dzięki brakowi trudnych zasad. Jest trudny, jest. Ale podoba mi się baardzo.
Ja chce być tam gdzie ty! Tam gdzie niebo lekko dotyka wody Usunę z pod nóg kłody, pokonam przeszkody Będziemy tylko ja i ty ...
Mi się współczesny podoba. Miałam z nim styczność i w tej chwili mam nadal. Oczywiście, że jest to nie lada sztuka, oj tak. Naprawdę podziwiam specjalistów tej dziedziny ;)
...ale obite ramię przy przewrocie przez ramię mam zawsze i basta! xD
Uciec daleko i uczyć się tańca... To moje marzenie <3
Ja jednak bardziej wolę współczesny. Nie każdy miał taką szansę, żeby od dzieciństwa ćwiczyć balet, a potem chodzić do szkoły baletowej. We współczesny może tańczyć każdy, kto ma chęć. Myślę, że współczesnym jest choć troszeczkę namiastki baletu, który jest ciężki i nie każdy może tańczyć z powodów jakiś fizycznych, a współczesny jest o wiele łatwiejszy. To jest tylko moje zdanie
Balet to... klasyka xD Kurde no... Właśnie. Klasyka - to jest idealnie zgrywająca się nazwa z cechami tego tańca. Zgadzam się, że jest wyjątkowy i mało osób w sumie ma szansę w życiu rozwijać się w tej dziedzinie od najmłodszych lat. To właśnie między innymi składa się na wiele różnych cech, dzięki którym balet jest wyjątkowy. Niepowtarzalny. Ale uważam, że niepowtarzalny jest każdy styl. *-* Hmm. Trudno jest debatować jaki styl jest łatwiejszy... Bo aby perfekcyjnie wyciągnąć każdy ruch i zatańczyć każdy krok idealnie pod względem technicznym? Ogromnej pracy wymaga każdy styl, aby móc taki efekt osiągnąć. Jadnak trzeba przyznać rację - klasyka to raczej taniec w którym nie można sobie eksperymentować, iż wszystko jest objęte ścisłymi regułami i techniką. We współczesnym z kolei można sobie pozwolić na odrobinę fantazji i dać się... ponieść.
Uciec daleko i uczyć się tańca... To moje marzenie <3
Thierry to mistrz! chciałabym kiedys pójść do niego na warsztaty, bardzo, bardzo :D ale on modern jazz underground tańczy, a nie wspolczesny, tak dla uściślenia .. :D
ej a własnie. wytłumaczyłby mi ktoś, jaka jest różnica między jazzem, a współczesnym? bo ja tego nie ogarniam. ;D