• Reklama

Tecktonik

Locking, Poping, Videoclip dance, House, Wacking, Bollywood dance, Taniec brzucha, krumping, Show dance, Electric Boogie, tańce narodowe i inne

Moderator: Lili

Tecktonik

Postprzez Gość » 27 gru 2009, 19:07

Ja tam tecktonik lubie ;) sam tańcze. To nie jest machanie rękami do tego trzeba mieć wyczucie rytmu, tak jak np. do Hip-Hop'u, itp. Pooglądajcie więcej filmików i porównajcie bo niektórzy mają styl roztrzepanego dzika xP (Tecktonik,Vertigo) a inni coś z połączeniem nóg (MilkyWay). Według mnie lepszy jest MilkyWay można się wykazać, i lepiej to wygląda ;-)
Gość

Reklama

Tecktonik

Postprzez razel » 12 lip 2010, 07:27

Jey Jey i tak jest górą!!!!!
razel

Tecktonik

Postprzez Kitket » 26 wrz 2010, 19:02

mi zbytnio się nie podoba ;) w tym roku była na tectonika moda chociażby w Mielnie, czy w innych miastach nad morzem :) to był pierwszy raz kiedy widziałem na żywo ten taniec - i to w jakimś klubie :)
Na niektórych filmikach nawet fajnie to wygląda, ale jak jakiś początkujący to jest to masakra i tak jak piszecie - wymachiwanie rękoma na oślep xd

electro dance i tectonik to chyba nie to samo xd?
Taniec - ruch, emocje, muzyka, życie...

Blog o tańcu
Kitket
User
User

Tecktonik

Postprzez KrissE » 12 lut 2011, 12:07

dla przypomnienia

Witajcie , co sądzicie o tym tańcu ! widział juz ktos ludzi tańczacych ten taniec w okolicy ??

ogolnie to wygląda tak . ponizsze trzy style nazywa sie ogolnie TECKTONIKiem ;)
sam taniec siega korzeniami do lat 90 poprzedniego wieku :) natomiast jako Tecktonik naglasniany jest od 2000 roku :) we francji zdobyl niesamowitą popularność :) za szczyt popularnosci uznaje sie francuskie techno Parade w 2007 roku .

Taniec ten jest połączeniem wielu stylów tanecznych ( tutting , wavving , locking , popping , hip hop i kilku innych )

electro dance

Milky way

i vertigo

KrissE
User
User

Tecktonik

Postprzez onlydance96 » 13 lut 2011, 14:14

No niezłe, niezłe, fajna bitwa w ostatnim filmiku ;-) ale ciężko mi powiedziec kto lepiej to wykonał bo nie bardzo sie znam na tym stylu.

Ale w 1 i 3 filmiku stopy czasami poruszaja sie bardzo podobnie jak w c-walk (clown walk)

PS bardzo dobrze, że reaktywowałeś ten temat KrissE. Musimy wszyscy isc za twoim śladem i nie pozwalac temu forum wymierać tylko go rozbudowywac :-) :-)
Taniec to 20% talentu a 80% ciężkiej pracy...
onlydance96
User
User

Tecktonik

Postprzez KrissE » 13 lut 2011, 18:07

onlydance96 napisał(a):No niezłe, niezłe, fajna bitwa w ostatnim filmiku ;-) ale ciężko mi powiedziec kto lepiej to wykonał bo nie bardzo sie znam na tym stylu.

Ale w 1 i 3 filmiku stopy czasami poruszaja sie bardzo podobnie jak w c-walk (clown walk)

PS bardzo dobrze, że reaktywowałeś ten temat KrissE. Musimy wszyscy isc za twoim śladem i nie pozwalac temu forum wymierać tylko go rozbudowywac :-) :-)

Style Electro dance i Milky way jak i vertigo w jakims stopniu skladaja sie z (poppingu , wavingu , tuttingu , lockingu , hiphop , breaka i kilku innych tanców xD do tego mozna kombinowac jeszcze z JumpStylem . melbourne shuffle , rebolation i c-walkiem :)

wszystko daje efekt taki jak na filmikach xD
KrissE
User
User

Tecktonik

Postprzez el Domingo » 07 kwi 2011, 22:42

Nie zapominajmy, że jest to taniec do muzyki electro bądź electro house (wyjątkiem jest Milky Way, gdzie panuje dowolność muzyki), a nie tak, jak wypowiadały się osoby wcześniej- techno.
Do tego dementuję wszelkie przypuszczenia, iż jest to bezsensowne machanie rękami w rytm muzyki, i że jest to banalnie proste. Otóż w Electro Dance, który jest najszybszym ze stylów potocznie zwanych tecktonikiem (nadmienię, że Tecktonik to generalnie firma odzieżowa, a nie taniec), należy nauczyć się fenomenalnej ilości ruchów, aby przetańczenie przynajmniej jednej minuty wyglądało dobrze. Do tego dochodzi technika- wbrew pozorom początkujących rzuca na boki, często również w górę i w dół; nie kończą ruchów, co przyczynia się do zatracania płynności i prędkości w tańcu. Technicznie rzecz biorąc wszelkie "przeplatanki" rąk są proste, dopóty, dopóki je się ogląda, bądź robi powoli. To tak jak z łamańcem językowym- "i cóż, że ze Szwecji" czy "Karabin z nawazelinowaną lufą"- łatwe kiedy się czyta lub mówi powoli, ale spróbuj przeczytać je szybko, bez żadnych wcześniejszych prób. ;)
Milky Way jako taniec wymaga jeszcze większej precyzji względem techniki wykonywania ruchów- jest powolny, dlatego każdy ruch musi być perfekcyjny.

Ogólnie fajnie się czyta, jak osoby które jedynie obejrzały jeden czy dwa filmiki, generalnie nie znające się nawet na rodzajach muzyki, piszą że dla nich to nie taniec, i że to machanie łapami do techno, i takie coś to nawet ich babcia by potrafiła- śmiech ogarnia a za razem pożałowanie dla takich osób. Przed napisaniem postu polecam zapoznanie się uprzednie z tematyką, tudzież sprawdzenia w praktyce teorii wygenerowanych w swoich jakże niedoinformowanych umysłach.

Dziękuję, dobranoc.
el Domingo
el Domingo

Tecktonik

Postprzez dancerka » 22 cze 2011, 14:59

tecktonik jest bardzo fajnyyy jak się raz nauczysz pamiętasz kroki na całe życie mówie wam ! ;)
Sama tańczyłam 3 lata teraz troche przestałam ale nadal wracam ;p
dancerka
User
User

Poprzednia strona

Powrót do Inne style taneczne